Hvor mange typer af e-cigaretter findes der?

8. januar 2014
Morten Pauch

e-cigaretter kommer I mange former og størrelser. Nogle forsøger at efterligne en almindelig cigaret mest muligt, både i størrelse og farve. Andre minder i størrelse om almindelige cigaretter, mens farven skiller sig ud. Og nogle e-cigaretter fås endda i større udgaver med større batterier og større væske-beholdere. Nogle har endvidere en knap, der skal trykkes ned for at aktivere dem. Det er dermed muligt at få fingre i en elektronisk cigaret, der tilfredsstiller dine behov på alle områder. Alle forskellige størrelser og modeller har forskellige fordele og ulemper, og der vil oftest også være stor forskel på, hvordan de skal vedligeholdes, hvordan de håndteres, samt hvor meget damp de er i stand til at levere. Type i den forstand refererer altså til funktionalitet. Der findes generelt set tre forskellige typer:

  • Enkelt-stykket e-cigaretter
  • 2-delt e-cigaretter
  • 3-delt e-cigaretter

Funktionaliteten og ydeevnen af disse e-cigaretter afhænger af 3 hovedkomponenter; batteriet, atomizeren og væskebeholderen. Hvor vidt en e-cigaret falder ind under en enkel type afhænger af, hvordan de er sat sammen og dermed, hvordan de sælges. Lad os se lidt nærmere på de tre forskellige typer.

e-cigaretter i ét stykke

Nogle e-cigaretter kommer i ét enkelt stykke. Disse er engangs-e-cigaretter og kan hverken oplades eller forsynes med ny rygevæske. Når du er færdig med at dampe indholdet, så skal de kasseres. Disse e-cigaretter leveres i et enkelt stykke bestående af et for-opladet batteri, der er klart så snart du tager den ud af pakken. Fordelen ved engangs-e-cigaretter er, at de giver en billig løsning til de som ønsker at prøve en elektronisk cigaret for første gang, for at se om det er noget for dem. Engangs-e-cigaretter kan også være en løsning for dem, der ikke ønsker ”besværet” med at vedligeholde de mere almindelige e-cigaretter, skifte og oplade batterier, eller påfylde ny rygevæske. De vil være en dyrere løsning at dampe på permanent, men for dig der har penge til det og ikke ønsker besværet med at håndtere e-cigaretter i hverdagen, kan de være en god løsning, hvis du ønsker at droppe de almindelige smøger. Det er muligt at få både engangs-e-cigaretter og engangs-eCigarer. Et eksempel på denne type e-cigaretter kunne være en ”Impulse e-cigarette fra Ritchy”.   Læs anmeldelse af Ritchy Impulse Engangs e-cigaret

e-cigaretter opdelt i to dele

Andre e-cigaretter består udelukkende af et batteri og et filter. Filtret fås oftest i forskellige smags varianter og skal skrues på selve batteriet. Disse e-cigaretter er oftest automatiske og aktiveres derved per automatik, så snart du begynder at suge i den. Todelte e-cigaretter består således af et batteri og et filter. Filtret kaldes oftest for en cartomizer eller et cartridge og har for det meste selve atomizeren indbygget (cartomizer). For nogle e-cigaretter betyder det, at cartomizers i disse tilfælde fungerer som engangs-cartomizers, da den oftest kun kan anvendes en gang. Det er altså i dette tilfælde selve cartomizeren der skal skiftes ud hver gang den er tom. Batteriet kan naturligvis oplades. Fordelen ved de todelte e-cigaretter er, at atomizeren bliver skiftet ud hver gang du skifter cartomizer, som også indeholder rygevæsken. Oftest vil disse holde i 1 til 2 dage af gangen, hvorefter du blot skifter dem ud med en ny, som skrues på selve batteriet. Der er heller ikke megen vedligeholdes ved disse e-cigaretter, da du teknisk set bare skal oplade batteriet og skifte cartomizeren, når den ikke længere smager af noget (eller smager dårligt). Ulemperne ved denne type e-cigaretter er, at det ikke er muligt (ok, det er ikke umuligt, men det er ikke tiltænkt produktet) at skifte rygevæsken ud. Du er derfor nødt til at skifte cartomizers som et forbrugsprodukt. Uofficielt er det dog muligt ved brug af en metode kaldet ”dripping”. En 2-delt e-cigaret kunne eksempelvis være denne fra Super-Smoke. Læs anmeldelse af Super-Smoke e-cigaret

e-cigaretter opdelt i tre dele

Tredelte e-cigaretter adskiller de tre hovedelementer af en e-cigaret: Batteriet, atomizeren og rygevæske beholderen, som oftest går under navnet ”tank”. Oftest vil vante e-cigaret dampere foretrække denne type e-cigaretter. Det betyder dog ikke, at man skal være professional eller meget teknisk anlagt for at benytte disse e-cigaretter. Det betyder heller ikke, at det er de bedste. Det er denne type der giver damperen flest muligheder i henhold til at udskifte både atomizer og cartridge med ny rygevæske. Fordelen ved denne type, er de mange muligheder for selv at vælge den type cartomizer der passer dig bedst. Disse kan oftest også indeholde større mængder rygevæske af gangen, hvorfor det ikke er nødvendigt at påfylde eller udskifte indholdet nær så ofte. De holder dog ikke for evigt, hvorfor disse også skal udskiftes med jævne intervaller. Ulempen er den ekstra vedligeholdelse der kræves for at få disse e-cigaretter til at yde det ønskede resultat. Designmæssigt, kan disse også frastøde nogle personer, da de ofte minder mere om en stor kuglepen, end en egentlig cigaret. Både batterierne og atomizeren skal udskiftes som forbrugsvarer, da de ikke holder for evigt. Her et eksempel på en 3-delt e-cigaret.   Læs anmeldelse af Janty’s CLEARO e-cigaret

e-cigaretter opdelt i flere dele og andre former

Der findes også e-cigaretter der er opdelt i flere dele, eksempelvis bestående af batteri, atomizer, cartomizer og et mundstykke, hvoraf cartomizeren kan skilles ad med udskiftelige tråde der skal opsuge selve rygevæsken. e-cigaretter videreudvikles hele tiden, så der vil med tiden højst sandsynligt komme flere typer til – måske med endnu flere dele og forme at vælge imellem.

Hvilken type passer bedst til dig?

Dette afhænger helt af hvem du er, og hvor meget du har lyst til at betale og lære om disse e-cigaretter. En god strategi kan være, at lægge ud med en engangs-e-cigaret i første omgang. Det er en billig løsning at forsøge sig med, for at finde ud af om det er noget du vil bruge mere energi på. Hvis du gerne vil have en e-cigaret der er nem at håndtere, og hvor det eneste du reelt skal tænke på, er opladning og udskiftning af smagsvarianter/cartomizer, så kan en 2-delt e-cigaret være en god idé. Hvis du ønsker større mulighed for valg af smag, og hvis du ikke har noget imod, at sætte dig lidt mere ind i hvordan en e-cigaret fungerer og udskifte lidt flere dele, så vil en tredelt e-cigaret være den type, du får mest værdi for pengene af og sikkert den bedste løsning for dig.

e-bogen om e-cigaretter

Du er i gang med at læse Din e-cigaret guide, som er en tidligere version af en e-Bog om e-cigaretter.

Du kan for en flad 19-krone erhverve dig denne e-Bog og læse hele indholdet i en ny revideret udgave. e-Bogen kan downloades med det samme og giver dig mere end 65 siders læsning om e-cigaretter, e-juice, tilbehør og meget mere, der er godt at vide, når du er ny inden for emnet e-cigaretter.