Din e-cigaret Guide

Forside » Din e-cigaret Guide

Din e-cigaret Guide
Din e-cigaret Guide – Intro

af

Morten Pauch

(Gratis Online Udgave)

[vc_message type=”attention”] Disclaimer

Dette er en guide om e-cigaretter ved navn ”Din e-cigaret Guide”. Oprindeligt stammer indholdet i denne guide fra anden version af e-bogen ved navn “e-bogen om e-cigaretter”. Dette er altså en online (gratis) version af selv samme e-bog. Den nye revideret version af ”e-bogen om e-cigaretter” kan købes for kr. 19,- og indeholder desuden også yderligere kapitler. Da teksten er taget ud fra e-bogen om e-cigaretter, vil der være referencer i denne guide til bogen. Indholdet du nu skal til at læse her er fra 2. udgave af e-Bogen. Selve e-bogen om e-cigaretter sælges som en ny revideret 3. udgave. Hvis du ikke ønsker, at købe e-Bogen, kan du sagtens læse videre – denne guide vil give dig masser af input.[/vc_message]

Før vi går i gang

Informationen indeholdt i denne guide er kun ment som information. Så er det nævnt.

Jeg er ikke forhandler eller forsker, advokat eller revisor. Enhver rådgivning jeg giver, er baseret på mine egne erfaringer. Du bør altid søge råd hos en professionel før du handler på baggrund af noget jeg har publiceret eller anbefalet. Spørg eventuelt din læge til råds eller kontakt sundhedsministeriet, hvis du ønsker at vide mere.

Vær venligst også opmærksom på, at der er nogle links i denne guide som jeg drager finansiel fordel af.

Materialet i denne guide kan inkludere information, produkter eller services fra tredjepart.

Tredjeparts materiale i form af produkter og information er udelukkende udtryk for tredjeparts holdninger. Jeg påtager mig intet ansvar i relation til disse tredjeparts produkter eller informationer.

Offentliggørelsen af sådanne tredjeparts-materialer udgør ikke min garanti for enhver information, instruktion, mening, produkt eller tjenesteydelse, der er indeholdt i den tredje parts materialer. Brugen af tredjeparts produkter garanterer ikke nogen form for succes og/eller forbedring i relation til dine rygevaner eller dit helbred. Al omtale af tredjeparts produkter og services er udelukkende et udtryk for mine personlige holdninger til materialet.

Intet i denne guide må kopieres eller sælges i nogen form uden skriftligt samtykke fra forfatteren. Alle varemærker der måtte optræde i denne guide er de respektive ejeres ejendom.

Brugere af denne vejledning rådes til, at gøre deres egne erfaringer, når det kommer til at træffe forretningsmæssige og helbredsmæssige beslutninger omkring valget af e-cigaretter. Al information, produkter og services bør undersøges individuelt af dine egne kvalificerede rådgivere. Ved at læse denne guide erkender du, at jeg eller mit selskab ikke kan holdes ansvarlig for om du får succes eller fiasko i forbindelse med brugen af e-cigaretter og tilbehør baseret på informationen givet i denne guide.

Tak for din interesse

Først og fremmest vil jeg dedikere en kæmpe stor tak til dig, fordi du giver dig til til at læse denne guide.

Dernæst, så handler dette om e-cigaretter. Det er min vision med denne guide, at få mulighed for, at sætte dig bedre ind i en helt ny digital verden, hvor den skadende tobak er blevet udskiftet til fordel for et batteri og en såkaldt rygevæske.

Med e-bogen om e-cigaretter er det mit ønske, at du vil få al den viden, der er nødvendig for, at du selv er i stand til, at tage det valg du mener er det rette. Det rette valg i denne situation handler ikke blot om, at finde ud af, om e-cigaretter er noget for dig. Det handler også om at vælge de rigtige e-cigaretter, hvis det er noget du beslutter dig for, eller måske allerede har besluttet.

e-bogen om e-cigaretter er skrevet for at hjælpe dig, så du forstår hvad e-cigaretter er. Du kan derfor betragte denne guide som din personlige guide til e-cigaretternes verden. Jeg vil introducere dig for e-cigaretter, e-juice og mange andre termer, som tilsammen gør det langt nemmere, at være e-cigaret-damper i denne elektroniske tid. Det kan mildest talt være lidt af en jungle at finde ud af, men med denne guide, er du godt på vej til, at blive langt klogere på en hulens masse ting om emnet.

Jeg håber du vil blive glad for denne guide – og for e-cigaretter – Rigtig god fornøjelse!

Hvem er jeg og hvorfor har jeg skrevet denne guide?

Præcis som så mange andre, har også jeg været ryger i rigtig mange år. Det er den samme gamle historie, der går igen. Med en rygrad på størrelse med en mus og lige så slap som en regnorms, så sidder jeg faktisk og ryger lige nu – lad det være en advarsel med det samme.

Jeg har mange gange haft et stort ønsker om at ville stoppe rygningen, men præcis som så mange af de andre, så er min afhængighed større end min viljestyrke, hvorfor jeg gang på gang falder lige i fælden.

Du kender det uden tvivl selv. Du har netop dagen forinden bestemt dig for, at nu skal det være slut. Du har røget den sidste smøg i resten af dit liv. Dagen efter melder rygetrangen sig dog tidligere end du havde håbet på, og pludselig står du foran ekspedienten i en kiosk, som rækker dig 20 af de sædvanlige henover disken. Dette er vist et kendt scenario for de fleste rygere.

På trods af at e-cigaretter faktisk kan være med til at hjælpe dig med at stoppe rygningen, så kan man også som jeg selv – risikere, at man pludseligt har to vaner i stedet for én. Den ene dårligere end den anden. Jeg ved dog forinden jeg skrev dette afsnit, at e-cigaretter kan, som det eneste på markedet hjælpe mig væk fra alle de almindelige cigaretter, men også, at dette kræver rygrad og viljestyrke.

Nytårsaften 2012 var det første nytår jeg kan huske, hvor jeg ikke røg. Det eneste jeg gjorde den aften, var at dampe på min e-cigaret. Næsten tre måneder efterfølgende var jeg mest på damp. I løbet af 90 dage, røg jeg blot 15 almindelige cigaretter.

Det skal jeg tilbage til igen fra i dag af.

Grunden til denne introduktion, hvor jeg bund ærligt fortæller om min egen svaghed, er udelukkende, for at du kan sammenligne det over for dig selv. e-cigaretter er ikke blevet godkendt som værende et rygestopmiddel – og ligesom det er med alle rygestop midler, skal man altså passe på, man ikke bliver afhængig af to ”dårlige” vaner i stedet for en.

For selvom e-cigaretter ikke er godkendt som et rygestopmiddel, så er det det første produkt, der nogensinde har kunne få mig til at holde op med at ryge. Nikotintyggegummi, nikotinplastre, nikotinpastiller og nikotin-tyggetabletter har aldrig fungeret på mig. Men e-cigaretten fik mig væk fra cigaretterne i næsten tre måneder. Og jeg kender andre med en stærkere rygrad end jeg selv, som har holdt sig til e-cigaretterne i meget længere tid, uden at ty til de almindelige analoge cigaretter. Derfor kan jeg se potentialet i dette produkt.

Medierne har i en tid også været dækket til med omtale af e-cigaretter, og er det fortsat fra tid til anden. Disse har både været for og imod. Som ny i emnet kan det være svært, at vide hvad der er rigtigt og forkert – og jeg siger ikke, at jeg selv ved det, men ét er sikkert. Jeg tror på et sundere alternativ…

Jeg er Morten, og jeg har både røget i smug, i fuldskab og i samme hus som min astmatiske mor og givet en kammerat skylden. Det er ikke noget jeg i dag er stolt af, men grunden til at jeg skriver denne guide om e-cigaretter er helt og aldeles simpel. Da jeg første gang startede med konceptet e-cigaretter, ville jeg have ønsket, at jeg kunne have købt denne guide af en anden.

(red. I Dag har jeg været helt røgfri siden juni måned 2013 – kun ved brug af e-cigaretter)

Hvad handler denne guide om?

Denne guide handler om e-cigaretter, rygevæske og tilbehør. Det handler om hvad det er, om det er noget der er kommet for at blive, og om hvordan fremtiden ser ud på lige præcis denne front. Det handler om lovgivning og om konspirations teorier. Derudover berører guiden også emner som e-cigaretter i udlandet, og e-cigaretter som lægemiddel samt mange andre aspekter – men alt sammen handler det om e-cigaretter.

e-cigaretter er et forholdsvist nyt produkt på det danske marked. Ikke desto mindre ser vi allerede nu en voldsom vækst i både salget og brugen af elektroniske cigaretter. Hver dag kommer der nye brugere til, som får øje på dette koncept for første gang. Førstegangskøbere står på bar bund i forhold til hvilke produkter de skal vælge, for markedet er eksploderet med dårlige kopier, når det gælder e-cigaretter. Disse lukrative produkter ligner til forveksling de originale. De koster ikke mange penge, hvilket gør det nemt for nye, at komme med på bølgen af e-cigaretter, men kvaliteten af produktet er ofte i en dårlig stand. Og netop derfor, er det utrolig vigtigt, at du kan finde den information du har brug for, så du ikke bliver snydt lige fra begyndelsen.

Internettet er som ethvert nyt marked altid er det, fyldt til randen med informationer – men desværre ikke altid af den slags, som er vallide, eller skrevet i forbrugerens ånd. Et nyt marked handler ofte for forhandlere om, at udnytte potentialet, og udgør dermed en stor forhandlerbase, der alle konkurrerer om at sælge, sælge og sælge. Det er præcis det der er sket på markedet for e-cigaretter.

I de billigste producerende lande som Kina og Polen, går produktion af både e-cigaretter og rygevæsker derfor ikke ud på, at skabe et troværdigt produkt under sikre, sterile forhold, men i stedet på, at konkurrere og skabe stor økonomisk vinding.

Forbrugerene vil være i stand til at komme i gang med det samme, men ofte får de enten en forkert vejledning – måske de slet ingen vejledning får – eller også, så forstår de bare ikke, hvad det er de har fået, og finder først frem til dette lang tid senere. Nogle vil måske helt holde sig fra et ellers godt produkt, netop på grund af den manglende viden og information.

Uanset din tilgang til konceptet e-cigaretter, så handler eCigDanmark og denne guide om, at sætte fokus på dette nye produkt, så alle kan være med fra begyndelsen. Vi ønsker at formidle information om emnet e-cigaretter igennem Danmarks e-cigaret univers.

Hvem egner denne guide sig til?

Alle, der interesserer sig for e-cigaretter, må være det helt rigtige svar. e-cigaretter er ikke for alle. Ligesom cigaretter ikke er for alle, burde cigaretter ikke være for nogen som helst, men desværre, så er der mange der begynder at ryge hver dag. e-cigaretter, og i og for sig også denne guide, er for et særligt udvalg af mennesker:

Alle, der ryger almindelige cigaretter den dag i dag.

Alle, der har forsøgt, at holde op, men som falder i gang på gang.

Alle andre bør holde sig væk fra e-cigaretter. Hvis du ikke ryger, er der heller ingen grund til at dampe. Så simpelt er det. Og hvad skulle din interesse så være i denne guide, hvis det var tilfældet?

e-cigaretter og sundhed

Før vi kommer alt for godt i gang, så er ét af de vigtigste elementer ved e-cigaretter – og som bliver diskuteret godt og grundigt i diverse fora og medier verden over – netop sundheden.

Utroligt mange forhandlere af e-cigaretter sælger produkterne som værende sunde. Sundhed diskuteres i flæng over alt i verden, når det kommer til emnet e-cigaretter.

Der ligger rigtig meget i det, at kunne kalde et produkt for sundt. Vi har den holdning, at der ikke er noget sundt du kan indtage i dine lunger, undtaget ilt – og selv ved ilt, kan vi diskutere sundheden i forhold til forurening med videre. Det er en helt anden sag. Pointen er, at e-cigaretter på ingen måde er sunde, og du skal ikke lade dig nare til at tro anderledes.

Når det så er nævnt, står vi tilbage med spørgsmålet om, hvorvidt e-cigaretter er sundere end almindelige cigaretter? Det mener vi til gengæld er en såkaldt no-brainer.

Når du senere i denne guide ser på indholdet af både en almindelige cigaret og en elektronisk cigaret, så vil du formentlig være enig i, at e-cigaretter ikke decideret er sunde, men til gengæld, vil det også stå klart for dig, at almindelige cigaretter uden tvivl er langt værre, langt mere skadelige og det er alene på mængden af kemiske stoffer. Og derved kan man måske godt sige, at e-cigaretter er forbedrende for dit helbred – set i forhold til almindelige cigaretter.

Vi tror fortsat på at e-cigaretter er et sundere valg end almindelige cigaretter – hvis du skal vælge.

Introduktion slut – her begynder din e-cigaret guide

Lad ovenstående være en appetitvækker for din viden omkring e-cigaretter. Som du måske kan fornemme på nuværende tidspunkt, så fremligger der ikke nogle endelige resultater for, hvordan det ender alt det her med e-cigaretter. Rygere verden over roser dem for deres evne til, at få dem til at slippe de almindelige smøger, regeringer diskuterer emnet, sundhedsministerier researcher og afventer, kræftens bekæmpelse og medicinalindustrier forsøger at bandlyse og holde dem væk fra markedet, og sygehuse og lungekirurger på hospitaler anbefaler dem på lige fod med andre rygestopmidler. Intet er vist og alt kan ske, når det gælder e-cigaretternes fremtid. Lad os her give dig vores bud på en guide til e-cigaretter.

e-bogen om e-cigaretter

Du er i gang med at læse Din e-cigaret guide, som er en tidligere version af en e-Bog om e-cigaretter.

Du kan for en flad 9-krone erhverve dig denne e-Bog og læse hele indholdet i en ny revideret udgave. e-Bogen kan downloades med det samme og giver dig mere end 65 siders læsning om e-cigaretter, e-juice, tilbehør og meget mere, der er godt at vide, når du er ny inden for emnet e-cigaretter.

Back To Top

Historien om e-cigaretter
Historien om e-cigaretter

e-cigaretter er en elektronisk cigaret, som giver samme fornemmelse af at ryge, som du oplever det med de almindelige cigaretter. Idéen med elektroniske cigaretter startede for en del år siden, da en herre ved navn Herbert A. Gilbert i 1963, kom på det at lave en cigaret, som var både røgfri og tobaksfri. Herbert tog faktisk patent på denne idé, men teknologien var ikke helt på hans side dengang i 60’erne.

Herbert fik aldrig udgivet sin idé om en elektronisk cigaret. Det gjorde det kinesiske firma Ruyan Group (Holdings) Limited derimod i 2004. Det første de udgav, var dog en elektronisk cigar. En egentlig elektronisk cigaret fik de først udgivet i Kina i 2006 og i mellemtiden har de også fået produceret en elektronisk pibe.

Herbert A. Gilbert

Herbert var i 1963 en forretningsmand, der blot anvendte sin egen logik, som den bedste egenskab. Han var tidligere med i Korea-krigen (en såkaldt veteran) og arbejde på hans fars skrotværft. Han var selv ryger og røg omkring 2 pakker smøger om dagen.

Dengang løste han problemet ved brug af ren logik. Ingen i denne verden ville inhalere røgen fra brændt papir og tobak, hvis de brugte hovedet. Hans tankegang gik derfor på, at hvis der ikke var nogen røg, ville problemet være løst.

Det fik ham til at tænke på hans tantes bageri, hvor de brugte ild til at lave brød og kager fra mel … så hvad var anderledes? De brændte det ikke, men kogte det og aromaen var behagelig. Tanken gik herefter over på hvordan man bryggede te. Problemet var dermed løst. Ved brug af ren logik måtte han finde en måde at erstatte brændende tobak og papir med opvarmet, fugtig, aromatiseret luft.

Ved brug af den mulige teknik fra 1963, blev den første e-cigaret opfundet, som kunne opvarme en væske med aroma, som derefter kunne inhaleres. De samme grundprincipper, som anvendes i e-cigaretter i dag.

Desværre anvendte Herbert ikke ren logik, dengang tilbage i 1963, da han skulle markedsføre sin opfindelse. Han valgte nemlig dengang, at gå til kemiske virksomheder, medicinalvirksomheder og tobaks virksomheder, og de gjorde naturligvis, hvad de kunne for at værne om deres egne markeder i en tid, hvor tobaks reklamen var allerstørst.

Herbert og hans patent på hans version af e-cigaretten var forud for hans tid og patentet drev desværre blot ud i sandet.

Hon Lik

Medstifter og næstformand for Ruyan Group og gen-opfinder af e-cigaretten.

Idéen for denne elektriske cigaret, som vi kender dem i dag, kom fra Hon Lik, som patenterede e-cigaretten i 2003. Mange tror, at det var Herbert tilbage i 1963, der tog patent på e-cigaretten, som vi kender den i dag. Herberts design producerede dog ingen damp, hvorved de to forskellige versioner adskiller sig fra hinanden.

Hon Lik, en kineser, hvis far døde af lungekræft, kom på idéen af tre årsager. Først og fremmest synet af sin far, som han kunne se kæmpe til det sidste på grund af cigaretterne og dernæst fordi, Hon selv røg adskillige smøger hver dag.

Den tredje årsag var en drøm Hon havde tilbage i året 2000. Heri hostede og hvæsede han og havde svært ved at sove. Endeligt faldt han i søvn, hvorefter han faldt i et dybt hav og døde. Pludseligt blev vandet til damp, hvor han så sig selv ligge i et vidunderland af farvefuld tåge.

Det var denne drøm der inspirerede ham til at (gen-)opfinde den revolutionerende elektroniske cigaret.

Det fantastiske og revolutionerende ved e-cigaretten, som den er blevet døbt, er netop muligheden for at inhalere kemiske stoffer, som ikke indeholder, hverken tobak, eller andre kræftfremkaldende kemiske stoffer. En almindelig cigaret indeholder ca. 4.000 kemiske stoffer, hvoraf mere end 40 af dem er kræftfremkaldende eller decideret giftige.

Formålet med e-cigaretten er, at rygere får mulighed for et sundere alternativ til almindelig rygning. De kan undgå de mange kemiske stoffer og alle de kræftfremkaldende, og samtidig bibeholde følelsen af at ryge. På den måde kan rygere bibeholde alle de aspekter der er ved rygning, men slippe af med langt de fleste af de dårlige kemiske stoffer.

e-cigaretter så dagens lys i Danmark i 2008. e-cigaretter produceres i dag af mange selskaber i USA, Europa og i resten af verden.

e-bogen om e-cigaretter

Du har lige læst anden del af Din e-cigaret guide og vi håber, at du er blevet klogere.

Har du lyst til at hente en e-Bog med alt indholdet fra denne guide?

Det kan du nemlig ganske nemt, ved at købe e-bogen om e-cigaretter, som er en ny revideret udgave af denne guide, som du læser netop nu.

e-Bogen koster kun 19 kroner og kan hentes med det samme. Du bestemmer naturligvis selv. Du kan købe e-Bogen eller læse videre i denne online guide kvit og frit.

Back To Top

e-cigaret
Hvad er en e-cigaret?

Ganske kort og helt enkelt er en e-cigaret en elektronisk cigaret. Og det er præcis hvad du tror det er. En elektrisk cigaret, der kører på batteri. Så kan det vist ikke forklares meget simplere.

Men så simpelt er det nu heller ikke. For der er immervæk stor forskel fra de almindelige tobaksfyldige cigaretter og så til de hersens elektriske versioner. Faktisk er det ikke meget de har tilfælles, når det kommer til stykket.

En almindelig cigaret består jo af primært tobak. Det ved alle. I tobakken finder vi så både tjære, nikotin, acetone og alskens andre former for gift. I alt består en almindelig cigaret af cirka 4000 kemiske stoffer. Og så har vi slet ikke talt om røgen i sig selv og den kulilte, som den medbringer dem der indånder den giftige røg.

En e-cigaret indeholder ikke tobak. Den indeholder faktisk slet ikke noget der kan ryges. Man ryger nemlig ikke på en e-cigaret, man damper.

Den ”røg” som opstår ved brugen af e-cigaretter er nemlig ikke røg, men damp. Og det gør en kæmpe forskel.

Elektroniske cigaretter er batteridrevet enheder med et ”filter”, der indeholder en rygevæske (den burde jo så hedde dampvæske – men lad nu det ligge), smagsstoffer og nogle få andre kemikalier. Produktet forbrænder væsken, som bliver til damp og inhaleres af brugeren.

e-bogen om e-cigaretter

Du er i gang med at læse Din e-cigaret guide, som er en tidligere version af en e-Bog om e-cigaretter.

Du kan for en flad 19-krone erhverve dig denne e-Bog og læse hele indholdet i en ny revideret udgave. e-Bogen kan downloades med det samme og giver dig mere end 65 siders læsning om e-cigaretter, e-juice, tilbehør og meget mere, der er godt at vide, når du er ny inden for emnet e-cigaretter.

Back To Top
Hvordan virker e-cigaretter?

Helt essentielt så virker alle e-cigaretter omtrent på samme måde.

Brugeren inhalerer igennem et mundstykke, luften aktiverer en sensor, der driver en lille batteridrevet opvarmer. Denne opvarmer, fordamper rygevæsken fra et cartridge og aktiverer et led-lys på enheden. Brugeren inhalerer også propylen glykol, som ligner røg, når det udåndes.

Lad os bare tage det én gang til.

Du har et cartridge eller en patron som indeholder væske. Når patronen sættes på batteriet kommer den i kontakt med forstøverens bro. Ved hjælp af tyngdekraften og kapillarvirkning, bliver rygevæsken optaget via forstøverens bro og ind i forstøverens stålnet tank, hvor det står stille. Det er nu, at brugerens input er påkrævet.

Når brugeren suger på e-cigaretten, vil denne handling “trække” væsken fra forstøverens tank og ind i den keramiske forstøver potte. Denne rygevæske absorberes af den aromatiske polyimide væge (som ligger inden i den keramiske potte). Samtidig opvarmes spolen omkring vægen og derfor også væsken der ligger omkring, indtil den bliver til damp. Denne damp trækkes op gennem e-cigaretten og ud af mundstykket.

Hvis din e-cigaret har en manuel knap og du trykker på knappen for at aktivere den, vil forstøveren kun fordampe den væske, der allerede er i den keramiske potte. Uden brugerens “sugende” handling, er der ikke mere væske der trækkes ind i potten eller absorberes af vægen.

e-bogen om e-cigaretter

Du er i gang med at læse Din e-cigaret guide, som er en tidligere version af en e-Bog om e-cigaretter.

Du kan for en flad 19-krone erhverve dig denne e-Bog og læse hele indholdet i en ny revideret udgave. e-Bogen kan downloades med det samme og giver dig mere end 65 siders læsning om e-cigaretter, e-juice, tilbehør og meget mere, der er godt at vide, når du er ny inden for emnet e-cigaretter.

Back To Top
Hvad er formålet med en e-cigaret?

Konceptet bag e-cigaretten har lige siden den blev opfundet, været tiltænkt som et alternativ til de almindelige cigaretter og dermed et alternativ til rygning.

Der har været en del forvirring i medierne, da nogle protesterer imod e-cigaretter som værende et rygestopmiddel.

e-cigaretter har aldrig været tiltænkt, at fungere som et rygestopmiddel. Ikke desto mindre lader det til, at der på verdensplan efterhånden er en stor del, der rent faktisk formår at stoppe med at ryge almindelige cigaretter ved brug af e-cigaretter i stedet.

Regeringer verden over samt sundhedsministerier og medicinalindustrier stiller sig alle på bagben, og råber højt op om e-cigaretter, når der er tale om rygestop ved brug af e-cigaretter. Debatten går på, at det skal gøres meget tydeligt, at e-cigaretter på ingen måde er et middel til at slutte rygningen med.

Det virker dog som om, at de eneste der rent faktisk åbner op for denne forvirring, er dem selv.

De har tilsyneladende også skyklapper for øjnene, når de siger, at e-cigaretter ikke kan bruges til den slags, når det rent faktisk lykkedes mange flere i verden, at stoppe traditionel rygning ved brug af e-cigaretter frem for anden form for rygestopmidler. Men det er vel blot politik?

e-cigaretter er et alternativ til almindelige cigaretter. Formålet er blot, at man som ryger fortsat kan nyde at ”ryge” (dampe), men uden tobak og alle de grimme ting det endvidere fører med sig.

e-bogen om e-cigaretter

Du er i gang med at læse Din e-cigaret guide, som er en tidligere version af en e-Bog om e-cigaretter.

Du kan for en flad 19-krone erhverve dig denne e-Bog og læse hele indholdet i en ny revideret udgave. e-Bogen kan downloades med det samme og giver dig mere end 65 siders læsning om e-cigaretter, e-juice, tilbehør og meget mere, der er godt at vide, når du er ny inden for emnet e-cigaretter.

Back To Top
Hvor mange typer af e-cigaretter findes der?

e-cigaretter kommer I mange former og størrelser. Nogle forsøger at efterligne en almindelig cigaret mest muligt, både i størrelse og farve. Andre minder i størrelse om almindelige cigaretter, mens farven skiller sig ud. Og nogle e-cigaretter fås endda i større udgaver med større batterier og større væske-beholdere. Nogle har endvidere en knap, der skal trykkes ned for at aktivere dem. Det er dermed muligt at få fingre i en elektronisk cigaret, der tilfredsstiller dine behov på alle områder. Alle forskellige størrelser og modeller har forskellige fordele og ulemper, og der vil oftest også være stor forskel på, hvordan de skal vedligeholdes, hvordan de håndteres, samt hvor meget damp de er i stand til at levere. Type i den forstand refererer altså til funktionalitet. Der findes generelt set tre forskellige typer:

 • Enkelt-stykket e-cigaretter
 • 2-delt e-cigaretter
 • 3-delt e-cigaretter

Funktionaliteten og ydeevnen af disse e-cigaretter afhænger af 3 hovedkomponenter; batteriet, atomizeren og væskebeholderen. Hvor vidt en e-cigaret falder ind under en enkel type afhænger af, hvordan de er sat sammen og dermed, hvordan de sælges. Lad os se lidt nærmere på de tre forskellige typer.

e-cigaretter i ét stykke

Nogle e-cigaretter kommer i ét enkelt stykke. Disse er engangs-e-cigaretter og kan hverken oplades eller forsynes med ny rygevæske. Når du er færdig med at dampe indholdet, så skal de kasseres. Disse e-cigaretter leveres i et enkelt stykke bestående af et for-opladet batteri, der er klart så snart du tager den ud af pakken. Fordelen ved engangs-e-cigaretter er, at de giver en billig løsning til de som ønsker at prøve en elektronisk cigaret for første gang, for at se om det er noget for dem. Engangs-e-cigaretter kan også være en løsning for dem, der ikke ønsker ”besværet” med at vedligeholde de mere almindelige e-cigaretter, skifte og oplade batterier, eller påfylde ny rygevæske. De vil være en dyrere løsning at dampe på permanent, men for dig der har penge til det og ikke ønsker besværet med at håndtere e-cigaretter i hverdagen, kan de være en god løsning, hvis du ønsker at droppe de almindelige smøger. Det er muligt at få både engangs-e-cigaretter og engangs-eCigarer. Et eksempel på denne type e-cigaretter kunne være en ”Impulse e-cigarette fra Ritchy”.   Læs anmeldelse af Ritchy Impulse Engangs e-cigaret

e-cigaretter opdelt i to dele

Andre e-cigaretter består udelukkende af et batteri og et filter. Filtret fås oftest i forskellige smags varianter og skal skrues på selve batteriet. Disse e-cigaretter er oftest automatiske og aktiveres derved per automatik, så snart du begynder at suge i den. Todelte e-cigaretter består således af et batteri og et filter. Filtret kaldes oftest for en cartomizer eller et cartridge og har for det meste selve atomizeren indbygget (cartomizer). For nogle e-cigaretter betyder det, at cartomizers i disse tilfælde fungerer som engangs-cartomizers, da den oftest kun kan anvendes en gang. Det er altså i dette tilfælde selve cartomizeren der skal skiftes ud hver gang den er tom. Batteriet kan naturligvis oplades. Fordelen ved de todelte e-cigaretter er, at atomizeren bliver skiftet ud hver gang du skifter cartomizer, som også indeholder rygevæsken. Oftest vil disse holde i 1 til 2 dage af gangen, hvorefter du blot skifter dem ud med en ny, som skrues på selve batteriet. Der er heller ikke megen vedligeholdes ved disse e-cigaretter, da du teknisk set bare skal oplade batteriet og skifte cartomizeren, når den ikke længere smager af noget (eller smager dårligt). Ulemperne ved denne type e-cigaretter er, at det ikke er muligt (ok, det er ikke umuligt, men det er ikke tiltænkt produktet) at skifte rygevæsken ud. Du er derfor nødt til at skifte cartomizers som et forbrugsprodukt. Uofficielt er det dog muligt ved brug af en metode kaldet ”dripping”. En 2-delt e-cigaret kunne eksempelvis være denne fra Super-Smoke. Læs anmeldelse af Super-Smoke e-cigaret

e-cigaretter opdelt i tre dele

Tredelte e-cigaretter adskiller de tre hovedelementer af en e-cigaret: Batteriet, atomizeren og rygevæske beholderen, som oftest går under navnet ”tank”. Oftest vil vante e-cigaret dampere foretrække denne type e-cigaretter. Det betyder dog ikke, at man skal være professional eller meget teknisk anlagt for at benytte disse e-cigaretter. Det betyder heller ikke, at det er de bedste. Det er denne type der giver damperen flest muligheder i henhold til at udskifte både atomizer og cartridge med ny rygevæske. Fordelen ved denne type, er de mange muligheder for selv at vælge den type cartomizer der passer dig bedst. Disse kan oftest også indeholde større mængder rygevæske af gangen, hvorfor det ikke er nødvendigt at påfylde eller udskifte indholdet nær så ofte. De holder dog ikke for evigt, hvorfor disse også skal udskiftes med jævne intervaller. Ulempen er den ekstra vedligeholdelse der kræves for at få disse e-cigaretter til at yde det ønskede resultat. Designmæssigt, kan disse også frastøde nogle personer, da de ofte minder mere om en stor kuglepen, end en egentlig cigaret. Både batterierne og atomizeren skal udskiftes som forbrugsvarer, da de ikke holder for evigt. Her et eksempel på en 3-delt e-cigaret.   Læs anmeldelse af Janty’s CLEARO e-cigaret

e-cigaretter opdelt i flere dele og andre former

Der findes også e-cigaretter der er opdelt i flere dele, eksempelvis bestående af batteri, atomizer, cartomizer og et mundstykke, hvoraf cartomizeren kan skilles ad med udskiftelige tråde der skal opsuge selve rygevæsken. e-cigaretter videreudvikles hele tiden, så der vil med tiden højst sandsynligt komme flere typer til – måske med endnu flere dele og forme at vælge imellem.

Hvilken type passer bedst til dig?

Dette afhænger helt af hvem du er, og hvor meget du har lyst til at betale og lære om disse e-cigaretter. En god strategi kan være, at lægge ud med en engangs-e-cigaret i første omgang. Det er en billig løsning at forsøge sig med, for at finde ud af om det er noget du vil bruge mere energi på. Hvis du gerne vil have en e-cigaret der er nem at håndtere, og hvor det eneste du reelt skal tænke på, er opladning og udskiftning af smagsvarianter/cartomizer, så kan en 2-delt e-cigaret være en god idé. Hvis du ønsker større mulighed for valg af smag, og hvis du ikke har noget imod, at sætte dig lidt mere ind i hvordan en e-cigaret fungerer og udskifte lidt flere dele, så vil en tredelt e-cigaret være den type, du får mest værdi for pengene af og sikkert den bedste løsning for dig.

e-bogen om e-cigaretter

Du er i gang med at læse Din e-cigaret guide, som er en tidligere version af en e-Bog om e-cigaretter.

Du kan for en flad 19-krone erhverve dig denne e-Bog og læse hele indholdet i en ny revideret udgave. e-Bogen kan downloades med det samme og giver dig mere end 65 siders læsning om e-cigaretter, e-juice, tilbehør og meget mere, der er godt at vide, når du er ny inden for emnet e-cigaretter.

Back To Top
Hvilke dele består en e-cigaret af?

Afhængig af type og model, så kan din e-cigaret være delt op i flere dele, som tilsammen udgør en elektronisk cigaret. Hvilken type der er bedst afhænger helt af dit behov og dine ønsker. Det kan handle om udseende, om størrelse, eller om mængden af rygevæske. Der er derfor ikke nogle der i den forstand, er mere rigtige end andre. Det er en smagssag. For at få en idé om, hvordan en e-cigaret kan være delt op, så vil vi her gå igennem nogle af de mere almindelige dele en e-cigaret kan bestå af. De forskellige dele i en e-cigaret

Batteri

Alle e-cigaretter har et batteri. Det er batteriet der først og fremmest gør en e-cigaret ”elektronisk” og samtidig den del, der driver hele værket. Det er fra batteriets power, at e-cigaretten er i stand til at opvarme atomizeren, som fordamper rygevæsken og gør det muligt for brugeren at suge dampen ud fra enheden. Der er to forskellige typer batterier, som fås i forskellige størrelser. Der findes manuelle og automatiske batterier. De automatiske batterier aktiveres idet, at brugeren suger luft igennem dem. Dette er typisk små batterier som i størrelse kan minde meget om almindelige cigaretter. De manuelle batterier kræver et tryk på en knap, for at blive aktiveret. Disse batterier er ofte noget større, og kan derfor også holde batteri i længere tid. Der er fordele og ulemper ved begge typer.     De små batterier skal blot monteres med et filter (cartridge) og sættes i munden, og så er de klar til brug. Det er derved muligt, at bruge de automatiske e-cigaretter uden brug af hænder. De større kræver som nævnt et tryk på en knap. Denne knap funktion kan blive aktiveret imens e-cigaretten befinder sig i lommen, som kan resultere i, at selve atomizeren brænder på og derved går i stykker. De fleste modeller med knap kan dog slås fra, således at batteriet skal aktiveres ved flere samtidige tryk på knappen. Til gengæld er det muligt at for-opvarme de manuelle ved at trykke knappen ned et sekund før du suger. For at opnå denne effekt på de automatiske, skal du først suge et lille puf, før du suger det rigtige hvæs. De små batterier har den ulempe, at de kan aktiveres ved blæst eller hvis man puster på dem. Det er også batteriet der afgør hvilke dele der kan anvendes til e-cigaretten. Nogle batterier er forsynet med en såkaldt ”cut off” sikkerhed, der automatisk slår batteriet fra efter et vist antal sekunders hvæs. Ved dette cut off, blinker e-cigaretten på samme måde som, hvis det trænger til at blive opladet. Det er producenten, der bestemmer, om der skal være et cut off, og i så fald efter hvor mange sekunder det slår til, samt hvor længe det varer før, man igen kan anvende e-cigaretten. Formålet med dette cut off er, at beskytte både batteriet, atomizeren og en eventuel cone, imod at overophede. De små batterier anvender oftest enten et cartridge eller et såkaldt tank-cartridge til rygevæsken, hvor de større batterier oftest anvender en større cartomizer. Ellers er det primært et spørgsmål om design, størrelse og mængden af power, der udgør den største forskel.

Cartomizer/Cartridge

Hvilken cartomizer eller cartridge din e-cigaret anvender, afhænger af hvilket batteri du har. Det er oftest det, der afgør hvilke muligheder du har for at sætte det ene eller andet på din e-cigaret. Der findes som udgangspunkt tre forskellige typer:

Cartridge (Patron)

Disse kan ligne et filter fra en almindelig cigaret. De indeholder en slags filt-vat, som væddes med rygevæske. Et cartridge har brug for en atomizer for at virke, da det er atomizeren, der varmer væsken op til damp. De kræver ingen vedligeholdelse og skal blot sættes ud over selve atomizeren. Man kan genopfylde disse patroner med væske flere gange, men det kan anbefales at skifte vattet eller hele cartridge ud, når den ikke længere smager godt. Du bestemmer selv hvilken smag du ønsker at benytte dig af.

Tank Cartridge

Et Tank Cartridge er et specielt designet stykke plastik, hvori man selv kan påfylde rygevæske. Dette cartridge er designet så væsken kan hældes i, uden at lække fra beholderen. Desuden er det designet med et luftrum omkring selve beholderen, således at et sug vil trække væsken ned til atomizeren, som forbrænder væsken til damp, som derefter suges op igennem det uden om liggende luftrum. Da der ikke er nogen elektroniske dele eller andre ting, der som sådan kan gå i stykker, kan disse beholdere holde ganske længe. Hvis man benytter sig af den samme smag i en lang periode, kan disse beholdere altså holde i lang tid. Det er desuden muligt at koge dem og derved rense dem så man praktisk talt kan genavende dem igen og igen. Da du selv påfylder dette cartridge med rygvæske igennem et lille hul, kan du selv bestemme smagen.

Cartomizer/Clearomizer

Man bruger normalt ordet cartomizer om et cartridge der består at både atomizer og patron til rygevæsken i ét og samme produkt. De findes i flere forskellige udgaver. Nogle er låst i den forstand, at de ikke er designet til at blive genopfyldt. Disse cartridge er ikke (som standard) genopfyldelige og man skifter dem derfor ud efter behov, som en forbrugsvare. De fås oftest kun i et få antal smagsvarianter. Alle større batterier, der normalt har en cone med et tank cartridge, kan også anvende clearomizers. Clearomizers er en anden form for cartridge, der også består af både atomizer og en beholder til rygevæske samt et mundstykke. Denne type fås i forskellige udgaver, hvoraf nogle kan skilles ad så trådene og eventuelt atomizeren kan udskiftes enkeltvis. Clearomizers har en forholdsvist stor væskebeholder, hvorfor der er mange vante dampere, der foretrækker denne type. Denne type tillader dig også selv, at vælge smagen på dine rygevæsker og er i øvrigt gennemsigtig, så du kan se selve væsken (deraf navnet clearomizer). For at påfylde beholderen med rygevæske, skrues mundstykket af og du kan få denne type i mange forskellige farver. Andre dele som enten kan være til stede, eller vil være at finde i enhver e-cigaret.

Cone

En cone er et beskyttelses omslag til e-cigaretten. Det sidder ude over selve atomizeren på enkelte e-cigaretter og beskytter brugeren imod den varme, som opstår når atomizeren varmer væsken op. Det er ikke alle e-cigaretter, der har en Cone.

Atomizer

Atomizeren er selve forbrænderen, der varmer væsken op, og omdanner den til damp. Atomizeren kan enten være en del af selve cartomizeren eller – afhængig af e-cigaretten – købes enkeltvis som en udskiftelig reservedel. Atomizeren er en vigtig del af e-cigaretten. Man skal dog være opmærksom på, at den kan blive meget varm. Pas derfor på med at skifte den ud umiddelbart efter brug. De fleste atomizers har en særlig væske på sig når de er fabriksnye. Denne væske er til for, at den ikke skal danne oxidation. Det er derfor normalt, at de første par hvæs ikke smager specielt godt, da denne væske først skal forbrændes. Det sker normalt rimelig hurtigt. Atomizers fungerer i princippet som en pære, og du skal derfor ikke regne med at den holder for evigt. De vil før eller siden brænde ud. Nogle kan holde i flere måneder, mens andre blot holder et par uger. Atomizers, som er indbygget i en cartomizer, bliver automatisk skiftet ud, når du udskifter din cartomizer/rygevæske.

Andre begreber du måske har hørt om

Men jeg har hørt om så mange andre begreber jeg ikke forstår mig på – Hvorfor er det så forvirrende? Startkit – Startpakker – Avancerede kit – eJuice – eLiquids – eVæske – Rygevæske – eDamp – cartomizers – filtre – batterier – tanke – drip tip – tank airflow controller – Battery Connector – AC Chargers – Cases – PCC – USB Chargers – etc. e-cigaretter er en gadget, og vi mennesker elsker jo gadgets. Der findes unægtelig mange termer og begreber, når det kommer til e-cigaretter og tilbehøret hertil. Men det er nu langt fra dem alle, du er nødt til at stifte bekendtskab med, for at komme i gang med e-cigaretter. I slutningen af denne eBog, kan du læse mere om mange af disse – til tider forvirrende – termer. Det behøver slet ikke være besværligt, for du behøver ikke at lære dem alle sammen udenad. e-cigaretter er på ganske kort tid blevet utrolig populært og udviklingen står langt fra stille. Det vil betyde, at der inden for kort tid, vil komme endnu flere begreber og nye opfindelser og tilbehør til e-cigaretter. Det vil også blive mere almindeligt, at anvende e-cigaretter, hvorfor de også vil blive mere og mere simplificeret, for at tilfredsstille den almindelige forbruger. Mænd er som udgangspunkt nok mere glade for nørdede gadgets end kvinder er, men da der også er rigtig mange kvindelige rygere, der kan drage fordel af e-cigaretter, vil de uden tvivl – og nogle gør det allerede – forsøge sig på, at simplificere dem således, at det blot handler om at tage dem op til munden og puffe løs.

e-bogen om e-cigaretter

Du er i gang med at læse Din e-cigaret guide, som er en tidligere version af en e-Bog om e-cigaretter.

Du kan for en flad 19-krone erhverve dig denne e-Bog og læse hele indholdet i en ny revideret udgave. e-Bogen kan downloades med det samme og giver dig mere end 65 siders læsning om e-cigaretter, e-juice, tilbehør og meget mere, der er godt at vide, når du er ny inden for emnet e-cigaretter.

Back To Top
Tilbehør til e-cigaretter

Der findes også lidt tilbehør til disse damp-gadgets. Lad os for en god ordens skyld gå dem igennem.

USB-passthrough

Dette er et USB-kabel. Men i stedet for at anvende det som oplader, betyder passthrough, at strømmen går fra USB-stikket og op til et batteri, som kan anvendes til at dampe på, mens det sidder i USB-porten. Det betyder altså, at man bruger det i stedet for et almindeligt batteri. Dette er ikke et tilbehør, der er specielt kendt i Danmark.

PCC

Et PCC er et såkaldt Personal Charging Case, hvilket er et personligt oplader etui. Det fungerer ved at være både et etui til at opbevare en eller flere e-cigaretter, samt ved at have et indbygget batteri, der således kan oplade de e-cigaret-batterier der måtte sidde i.

Etui

Et etui er præcis hvad navnet udgiver sig for, nemlig et etui. Et etui er blot en lille boks, der kan anvendes til at opbevare eller transportere e-cigaretter med. De fås i forskellige størrelser afhængig af hvilke modeller de skal opbevare. Nogle fås i forskellige farver, og nogle vil desuden også have plads til ekstra udstyr, som for eksempel rygevæske eller cartridges/cartomizers.

Keyhanger

En keyhanger er en slags halskæde, hvor der i enden er en lille holder, der kan holde på din e-cigaret. På den måde er det muligt, at have sin e-cigaret rundt om halsen, klar til nye hvæs – hele tiden.

Rygevæske

Rygevæske er den væske som atomizeren forbrænder og derved omdanner til damp, som du i sidste ende inhalerer. Rygevæske har ligesom e-cigaretten også mange forskellige navne. Rygevæske går under navne som eLiquid, eJuice, eDamp og som nævnt rygevæske. Rygevæsken kan enten være en del af din cartomizer, hvor den er væddet ind det indbyggede stykke vat. Det er muligt at købe rygevæsker i små flasker med eller uden nikotin. Disse fås oftest i størrelsen 10ml eller 30ml, hvoraf den sidstnævnte plejer, at være den mest økonomiske. De små størrelser er gode at benytte, hvis du ønsker at prøve en ny smag du ikke er helt sikker på, eller hvis du skal have den med på en tur i byen. Der findes flere forskellige producenter, der laver rygevæsker, og de smager ikke altid ens. Det er heller ikke alle producenter, der har de samme titler. For eksempel er der ikke mange af de officielle rygevæske-producenter der har lakrids smag, hvis der overhovedet findes nogen. Ofte er det de små forhandlere, der selv står for produktionen af rygevæsker. Det gør de ved at blande dem selv, da det er muligt at få de forskellige ingredienser der skal til. Hvilke ingredienser de helt præcis anvender, kan ikke siges med sikkerhed. Det er et af de væsentligste argumenter sundhedsministeriet har. Netop, at det er uden for almindelig kontrol, med hvad og hvordan væskerne blandes. Det er altså kun igennem en officiel producent, at du kan være nogenlunde sikker på, at indholdet er det samme hver gang. Det betyder dog ikke, at de lokale forhandlere snyder eller hælder giftige kemikalier i. Det betyder blot, at det er svære for eventuelle myndigheder at kontrollere. Rygevæsken findes som nævnt i et utal af smagsvarianter. De officielle producenter har oftest mange frugtsmage, hvor de lokale kan have andre smage som lakrids, snus og whisky. Fælles er de enige om, at levere de almindelige tobaks- og mentol-smage.

e-bogen om e-cigaretter

Du er i gang med at læse Din e-cigaret guide, som er en tidligere version af en e-Bog om e-cigaretter.

Du kan for en flad 19-krone erhverve dig denne e-Bog og læse hele indholdet i en ny revideret udgave. e-Bogen kan downloades med det samme og giver dig mere end 65 siders læsning om e-cigaretter, e-juice, tilbehør og meget mere, der er godt at vide, når du er ny inden for emnet e-cigaretter.

Back To Top

Sundhed
Er det sikkert at anvende e-cigaretter?

Som sådan er der intet der 100% sikkert og særligt ikke når vi taler om at indånde stoffer. Der er ingen tvivl om at elektroniske cigaretter kræver langt mere forskning og langt flere undersøgelser – også baseret på langtidseffekten – af både hvilke ingredienser de indeholder samt, hvilke kemiske påvirkninger disse må have på hinanden ved den specifikke proces de går igennem ved en opvarmning igennem atomizeren. Alt dette mangler fortsat at blive bekræftet, men det er både en dyr og besværlig proces at komme til livs.

Dels findes der mange forskellige producenter af både de fysiske produkter samt selve rygevæsken. Disse bliver derfor til på mange forskellige måder, og findes i mange forskellige variationer. Dels har både medicinalindustrien og tobaksindustrien en finger med i dette spil. Ingen af disse ønsker reelt set, at e-cigaretter skal få succes, da det lukker ned for deres egen forretning. Endvidere ligger der også en del politiske aspekter bag. Hvad de enkelte lande og deres regering mener om disse elektriske dampcigaretter spiller også ind.

Det er derfor en hård prøve e-cigaretten ligger for dagen.

Men almindelige forbruger har allerede taget valget mange steder i verden. Vi ser flere og flere der skifter fra de almindelige cigaretter til fordel for e-cigaretterne. Til forskel fra mange andre rygestop metoder, så lader det til, at e-cigaretter har en langt større effekt på det, at få rygere til at kvitte smøgerne – og det er på trods af, at e-cigaretter som udgangspunkt ikke er tiltænkt som et rygestopmiddel, men et alternativ til rygning.

Almindelige Cigaretter indeholder adskillige giftige stoffer og et ocean af andre kemiske stoffer. Alene det faktum, gør det ret synligt, hvordan e-cigaretter kun kan være ”et sundere alternativ”, da de indeholder langt færre kemiske stoffer (stoffer som allerede findes i almindelige cigaretter) og det eneste deciderede giftige stof, er nikotin. Det er derfor rimelig naturligt, at drage den konklusion, at e-cigaretter må betragtes, som værende betydeligt sikrere end almindelige tobaks cigaretter.

American Association of Public Health Physicians har endvidere udtalt, at e-cigaretter potentielt set vil kunne redde millioner af liv for nuværende amerikanske rygere, som ellers ville dø af en tobaks-relateret sygdom over de næste 20 år.

De fleste af de sikkerhedsmæssige bekymringer vedrørende elektroniske cigaretter vedrører fraværet af produkt regulering og uoverensstemmelser med kvalitetskontrol.

Så om e-cigaretter er sikre, må vi fortsat vente svar på. Vi konkluderer at de formentlig er langt mere sikre end almindelige cigaretter. Det er givet, at vi endnu ikke kender til de kemiske stoffers påvirkning af hinanden, men med udgangspunkt i, at de samme ingredienser også er, at finde i almindelige cigaretter, og at e-cigaretter slet ikke har det samme antal giftige stoffer, vil vi mene, at de er langt mere sikre.

Vi kan bare håbe på, at vi får en reel analyse snart, som ikke er påvirket af andre interessenter med konflikterene interesser.

e-bogen om e-cigaretter

Du er i gang med at læse Din e-cigaret guide, som er en tidligere version af en e-Bog om e-cigaretter.

Du kan for en flad 19-krone erhverve dig denne e-Bog og læse hele indholdet i en ny revideret udgave. e-Bogen kan downloades med det samme og giver dig mere end 65 siders læsning om e-cigaretter, e-juice, tilbehør og meget mere, der er godt at vide, når du er ny inden for emnet e-cigaretter.

Back To Top
Hvordan smager en e-cigaret?

Uhh, der findes rigtig mange smage, når det gælder e-cigaretter. Først og fremmest så kommer smagen an på, hvilken type af e-cigaret du anvender. Der findes både e-cigaretter, hvor du blot kan vælge imellem menthol og almindelig tobaks-smag. Der findes også e-cigaretter, som du selv kan tillægge smage og oven i købet skifte dem ud lige så ofte du har lyst til. Hvordan smager en e-cigaret så helt præcis?

Den tekniske side af sagen

Først og fremmest, så kommer smagen på din e-cigaret an på, hvordan maskineriet er skruet sammen. Her taler vi forskellige størrelser – for gørrelsen her, kommer nemlig an på størrelsen. De små almindelige cigaret-lignende eCigigaretter, er ganske simpelt ikke i stand til at skabe den samme mængde røg, som de større (kuglepens-lignende) e-cigaretter. Det er ikke fordi de kære små efterligninger ikke vil, men fordi teknikken ikke helt tillader det. De små e-cigaretter kommer med såkaldte filtre, hvor både atomizeren og væsken er indbygget. Det betyder at mængden af væske er begrænset – og det betyder også, at hvis ikke de er forsvarligt pakket (vakuumpakket), så fordamper noget af væsken og effekten vil ikke være den samme.

De større modeller har derimod specielle kamre (beholdere, eller clearomizers om du vil), hvor væsken opbevares. Du hælder selv din egen smag i, og disse modeller har en langt bedre teknik til, at generere en langt større mængde røg.

Små smage

Smagene på de små modeller kommer som nævnt i færdigpakkede udgaver. Derfor er produktionen noget dyre, og det kan derfor ikke betale sig for producenterne, at levere dem med alskens smagvariationer. Disse kommer derfor ofte med smagene: Tobak, Mint (Menthol) eller Pibe-tobaks-smag.

Fælles for smagene på de små modeller er, at de ofte ikke er særligt gennemtrængende. Det kan skyldes både mængden af røg du har mulighed for at indtage per hvæs, men det kan naturligvis også skyldes, i hvor høj grad producenterne gør noget ud af, at påfylde med smag. Vi på eCigON har ofte oplevet, at de små version af e-cigaretter smager af mindre end de større.

De større smage

De helt store smage finder du i kuglepens-e-cigaretterne. Det er dem der producerer den største mængde røg, og det er her du selv kan bestemme din smag. Forskellige sælgere, sælger forskellige smagsvarianter af eJuice. Du kan altså vælge og vrage imellem et hav af forskellige smage.

Selve smagen

Smag er jo bekendt en individuel smagssag, og ligesom nogle bedst kan lide tobaks-smag og andre mentol, så vil der også være forskel på smage af de forskellige væske-variationer fra forhandler til forhandler.

De små smage – til de små e-cigaretter, vil typisk have den samme smag. Punktum.

De større smage – til de større e-cigaretter, kommer i et væld af forskellige smagsvarianter og kan variere fra forhandler til forhandler. Smagen kommer også an på, hvilken e-cigaret du anvender. Du kan få e-cigaretter, hvor det er muligt at indstille volten, der på den måde også kan variere smagen.

eCigON anmelder forskellige smagsvarianter.

En fordel ved de større modeller, er at eftersom du selv hælder væsken på. Så kan du i princippet også blande dine smage selv, hvis du nu for eksempel er helt vild med Lakrids og Menthol. Smagene i de større modeller er i øvrigt også mere fyldige. Der synes at være mere smag i (kan afhænge af hvem som står bag produktet) i de større e-cigaretter.

Hvordan de helt præcis smager, kan vi dårlig argumentere for i denne eBog, men du kan jo læse nogle af vore tidligere smags-anmeldelser.

Sammenlignet med en almindelig cigaret

Uhhh, se nu er vi inde på noget af det de fleste nok i virkeligheden er ude efter. Særligt, hvis du aldrig før har anvendt en e-cigaret. Først og fremmest afhænger smagen naturligvis af, hvilken smag du anvender (om du bruger æble smag eller en lakrids smag). Dernæst afhænger smagen også af, hvilken model du anvender, og hvilket tilbehør du bruger. Hvor længe du har røget på en e-cigaret, kan også spille ind på smagen. Vi vil vove den påstand, at des længere du har røget på e-cigaretter, des bedre smager de. Hvis du ryger e-cigaretter over en vis tid, vil du ganske simpelt opdage, hvor dårligt de analoge cigaretter smager (hvis du falder for sådan en igen). Når man har røget i et stykke tid på en e-cigaret, vender man sig nemlig af med smagen fra de mange giftige ingredienser, som ellers er at finde i de almindelige cigaretter. Og det er derfor, du vil opdage, hvor dårligt de rent faktisk smager, hvis du først har røget på de elektroniske over en vis tid.

Smagen sammenlignet med en almindelig cigaret vil aldrig være helt den samme. Nogle vil mene at de almindelige fortsat smager “bedre”, mens andre vil mene, at de elektroniske smager bedst. Det er igen en smagssag. Smagene på de elektroniske cigaretter, vil naturligvis også komme an på, om de indeholder nikotin eller ej. I Danmark er det ikke tilladt at sælge væske med nikotin, men der er fortsat mange, der vælger at købe væske med nikotin i et EU-land, hvor man som forbruger godt må købe det fra. Smagen med nikotin, vil uden tvivl være nærmere smagen af en almindelig cigaret med nikotin, end hvis den er foruden dette ekstra gift.

e-cigaretter er efterhånden blevet ganske populære, så du vil sikkert opleve nogle der anvender dem, hvis blot du går en tur igennem Strøget, eller måske på perronen, mens du venter på toget. Hvis du ønsker at vide hvordan de smager, så spørg en af dem du møder. De vil uden tvivl gerne tage snakken op med dig.

e-bogen om e-cigaretter

Du er i gang med at læse Din e-cigaret guide, som er en tidligere version af en e-Bog om e-cigaretter.

Du kan for en flad 19-krone erhverve dig denne e-Bog og læse hele indholdet i en ny revideret udgave. e-Bogen kan downloades med det samme og giver dig mere end 65 siders læsning om e-cigaretter, e-juice, tilbehør og meget mere, der er godt at vide, når du er ny inden for emnet e-cigaretter.

Back To Top
Kan e-cigaretter anvendes som et rygestopmiddel?

Teknisk set er det muligt, ja.

e-cigaretter er som nævnt ikke godkendt til at fungere som et rygestopmiddel. Det betyder i alt sin enkelthed, at e-cigaretter ikke godkendes af sundhedsministeriet som værende et rygestopmiddel.

Det står ganske klart, at sundhedsministeriet endnu ikke er klar til at godkende e-cigaretter som et effektivt rygestopmiddel. Dette har dog ikke stoppet utallige forbrugere verden over, som har valgt at tage skiftet fra cigaretter til e-cigaretter. Rigtig mange forbrugere har derved helt stoppet med at ryge almindelige cigaretter på ganske kort tid – og har endvidere ikke længere lyst til at ryge mere. Eftersom alle disse der er konverteret fra cigaretter til e-cigaretter ikke længere ryger, vil vi betragte det som et rygestop. Hvad du mener om den sag, må være op til dig.

Så ja, vi mener det er muligt at stoppe med at ryge ved hjælp af e-cigaretter. Det har vi selv formået at gøre.

e-bogen om e-cigaretter

Ønsker du en en e-Bog med al denne information samlet på ét sted? Så er du heldig, da e-bogen om e-cigaretter netop indeholder alle disse informationer om e-cigaretter, e-juice, tilbehør og meget mere. Du kan downloade det hele samlet i ét værk for kun kr. 19,-

Back To Top
Hvem bør holde sig helt væk fra e-cigaretter?

For så vidt er der ingen beviser for, at nogen skal holde sig fra e-cigaretter. Vi vil naturligvis som alle andre foreslår det, anbefale alle helt at undlade, at inhalere noget som helst. Men hvis du er interesseret i e-cigaretter og vil forsøge dig med det som et alternativ til de almindelige cigaretter, så bør du være opmærksom på følgende:

Allergi

I forbindelse med PG, kan der være personer som fremviser en allergisk reaktion. Alle de som har oplevet allergiske reaktioner i forbindelse med PG, har været en eller flere af følgende:

 • Øm hals
 • Muskel smerter
 • Urin der lugter kraftigere
 • Mere slim i halsen

Ingen af disse reaktioner kan betegnes som særligt alvorlige, trods de naturligvis ikke er gode. Oplever du nogle af disse symptomer, og du føler det er til irritation, anbefaler vi, at du taler med din læge og i øvrigt stopper brugen af e-cigaretter.

Sukkersyge – Diabetes

Hvis du har sukkersyge (diabetes) skal du passe på blodsukkeret, og derfor er det en naturlig sag, at være bekymret ved brug af elektroniske cigaretter i den forbindelse. Det at ryge er aldrig en god idé. Det at ryge med diabetes er slet ikke en god idé, men spørgsmålet er, om det er muligt at ryge e-cigaretter uden at bekymre sig om sin diabetes i den sammenhæng?

Vigtig information

Dette afsnit bygger ikke på videnskabelig efterforskning, så vi anbefaler alle med diabetes, at konsultere emnet med deres læge før anvendelse af e-cigaretter.

Hvis du som diabetiker beslutter dig for at afprøve e-cigaretter, anbefales det desuden, at du er ekstra opmærksom på dit blodsukker, og sørger for at holde godt øje med det hver dag.

Kan diabetikere anvende e-cigaretter?

Dette er et interessant emne, som diskuteres i flæng på internettet, og derfor vil vi gerne samle de informationer, som vi har været i stand til at indsamle. At være diabetiker er ikke altid nemt, og man skal passe utrolig godt på ikke, at få sit blodsukker til at stige. Det er derfor i sig selv en dårlig kombination, at være både diabetiker og ryger. Når man ryger almindelige cigaretter, så er det i virkeligheden nikotinen, der udgør den farligste faktor for folk med sukkersyge.

Nikotin i sig selv får blodkarrene til at trække sig sammen, hvilket resulterer i en langsommere indtagelse af insulin.

e-cigaretter kan indeholde Propylenglycol, der kan have en glukoneogenetisk effekt. Det betyder i virkeligheden, at stoffet kan omdannes til glukose (sukker) i leveren. Propylenglycol har været anvendt i forbindelse med køer for at hæve deres blodsukker, så de ikke bliver så hurtigt trætte. Det er derved vist, at Propylenglycol kan give en stigning af blodsukkeret.

Endvidere kan væsken i e-cigaretter være tilsat med smagsstoffer som for eksempel sukkerstoffer. Desuden kan man med en mangelfuld varedeklaration aldrig vide sig helt sikker på, hvad væskerne ellers indeholder.

Ovenstående må siges at være den videnskabelige del af historien – og den tyder for så vidt ikke specielt godt for rygere med diabetes, der ønsker at skifte over til de elektroniske cigaretter.

Men hvordan forholder virkeligheden sig?

Hvis du ikke tænker så meget på de faktiske beviser, for hvad e-cigaretter kan indeholde, så lader det til, at virkeligheden er en anden. De smagsstoffer og ingredienser, der kan udgøre en fare i forbindelse med sukkersyge, er måske ikke så farlige som de lyder. I henhold til flere artikler på nettet, kunne det forlyde at indholdet i og for sig ikke rigtig indtages og optages i kroppen på samme måde, som hvis du spiser chokolade. Desuden er mængden af de farlige stoffer for diabetikere ekstremt lille, og behøver derfor ikke nødvendigvis at udgøre en risiko.

Vi skal dog gøre opmærksom på, at vi på eCigON ikke selv har sukkersyge, og derfor ikke selv har testet resultatet.

Vi har læst mange artikler og kommentarer fra personer med sukkersyge, at de uden problemer anvender de elektriske cigaretter.

Test e-cigaretter på dig selv

Husk nu at konsultere din læge, før du kaster dig ud i dette. Hvis du som diabetiker får mulighed for at anvende e-cigaretter, anbefaler vi, at du i en testperiode holder dig helt fra andre sødestoffer. Her mener vi, at du skal afholde dig helt fra, at indtage en Snickers eller andet i den stil. Vi har set et par danske artikler, der fortæller, at de har set en stigning i blodsukkeret ved brug af e-cigaretter, men har på den anden side set mange flere der fortæller det modsatte.

Kommentarer på andre websider, kan ikke udelukkes at stamme fra sælgere, der blot lader som om, at de selv er diabetikere og derfor “anbefaler” disse produkter. Men hvis det er tilfældet, så er det godt nok en farlig form for markedsføring, så det vælger vi ikke at tro at mennesker vil byde folk med diabetes – Men nu har vi for god ordens skyld luftet tanken, og samtidig sagt højt og tydeligt, at disse udtalelser ikke stammer fra hverken læger eller andre videnskabelige forsøg.

Hvis det er rigtigt, at det ikke påvirker blodsukkeret, så kan det jo være, at det har været i samspil med indtagelse af andre produkter i de tilfælde, hvor der har været tale om en stigning. Uden de rigtige tests, kan vi desværre ikke afklare denne sag uden en vis tvivl.

Hvis du som diabetiker forsøger dig med e-cigaretter, kan vi desuden anbefale, at du forsøger at holde dig til et minimum i indtagelse af nikotin. Helst helt uden, da nikotin i sig selv ikke er godt for nogen – hverken for folk med eller uden sukkersyge.

Er du diabetiker og damper du på e-cigaretter?

Hvis du selv har erfaring med begge sider af denne sag, så hører vi meget gerne din erfaring med emnet. Skriv en kommentar på eCigON og lad andre vide, hvilke resultater du nåede frem til. Det vil kunne gavne mange andre i samme situation. Skriv lidt om hvilke produkter du har haft testet, lidt om dit blodsukker i den sammenhæng, samt om det var med eller uden nikotin.

Da dette afsnit i og for sig ikke har et videnskabeligt og endegyldigt svar på problemstillingen, vil dine erfaringer være med til at hjælpe og derved gavne langt flere.

Hvad skal dit blodsukker være?

Mængden af sukker i blodet angives som en koncentration, der måles i millimol per liter (mmol/l). Er du rask, vil du normalt have et fasteblodsukker, som er under 7 mmol/l. Fasteblodsukker tages for eksempel om morgenen, efter du har været fastende fra midnat. Hvis dit fasteblodsukker er 7 mmol/l eller derover, er det tegn på at du har sukkersyge (diabetes), enten type 1 eller type 2.

Forhøjet Blodtryk

Hjertet pumper blodet rundt i kroppen via kredsløbet. Blodet pumpes væk fra hjertet gennem pulsårerne (arterierne), hvorved det når ud til alle muskler og organer. Når de røde blodlegemer har afgivet ilt til de forskellige væv, løber blodet gennem tilbageløbs-blodårerne (venerne) tilbage til hjertet. Derfra pumpes det ud til lungerne, hvor det afgiver kultveilte (CO2) og optager ilt. Herfra løber det iltede blod atter til hjertet for at blive pumpet ud i kroppen igen.

Har du en blodtryksmåler derhjemme, kan du teste, om dit blodtryk er normalt, let forhøjet eller meget forhøjet.

Blodtrykket afhænger af, hvor stor en kraft hjertet udøver, når blodet pumpes rundt, og hvor stor en modstand, der er i blodkarrene. Man har forhøjet blodtryk (hypertension), når blodet bliver presset igennem pulsårerne med et højere tryk end normalt. Blodtrykket angives med to tal, for eksempel er det normale blodtryk ofte 120 over 80. Det kan også skrives 120/80 mmHg. Da blodtryk ofte måles med kviksølv manometer angives blodtryk som millimeter kviksølv, det vil sige mmHg.

Det første tal er det systoliske blodtryk. Det er det tryk, der opstår i pulsårerne, mens hjertet trækker sig sammen og presser blodet ud i kroppen. Det andet tal er det diastoliske blodtryk. Det er det tryk, der er i pulsårerne, mens hjertet afslappes mellem to slag og fyldes med blod.

Hvad er forhøjet blodtryk?

Hvis blodtrykket er højere end 140/90 mmHg i hvile, taler man om forhøjet blodtryk.

Forhøjet blodtryk og e-cigaretter

Hvis du damper uden nikotin, så bør det ikke være noget problem. Problemet opstår, så snart vi taler om e-cigaretter og eJuice med nikotin. Nikotin er som nævnt med til, at forhøje ens blodtryk. Så ganske kort; hvis du lider af forhøjet blodtryk, bør du holde dig fra eJuice med nikotin.

Kilde: http://www.netdoktor.dk/sygdomme/fakta/hypertension.htm

e-bogen om e-cigaretter

Du er i gang med at læse Din e-cigaret guide, som er en tidligere version af en e-Bog om e-cigaretter.

Du kan for en flad 19-krone erhverve dig denne e-Bog og læse hele indholdet i en ny revideret udgave. e-Bogen kan downloades med det samme og giver dig mere end 65 siders læsning om e-cigaretter, e-juice, tilbehør og meget mere, der er godt at vide, når du er ny inden for emnet e-cigaretter.

Back To Top
Sammenligning af indholdet i almindelige cigaretter og e-cigaretter

Der skrives og tales meget for, at e-cigaretter er et sundere alternativ til almindelige cigaretter. Mange af dem der er imod e-cigaretter, har en pointe i, at vi reelt set ikke ved hvilke kemiske processor der opstår ved dampning. Men hvis vi ser bort fra dette – i hvert fald indtil vi får lagt nogle godkendte analyser for dette på bordet – så skal der ikke så meget hovedregning til, for at forestille sig, at e-cigaretter ER sundere end almindelige cigaretter. Se her en kort liste over forskellige ingredienser i henholdsvis en analog cigaret og en elektronisk cigaret.

Indholdet i almindelige cigaretter

Dette er ikke en fuldendt liste, men svarer til cirka en fjerdedel af indholdet i en almindelig cigaret. Grunden til dette, er at man endnu ikke har fundet frem til alle kemiske stoffer i en cigaret. Man forventer, at der er mere end 4.000. Denne liste blev holdt hemmelig af tobaksindustrien i mange år, hvorfor vi kun kan gisne om, at de i virkeligheden kender mere til sandheden end vi gør.

Indholdsfortegnelsen er på engelsk.

 

 1. Acetanisole,
 2. Acetic Acid,
 3. Acetoin,
 4. Acetophenone,
 5. 6-Acetoxydihydrotheaspirane,
 6. 2-Acetyl-3- Ethylpyrazine,
 7. 2-Acetyl-5-Methylfuran,
 8. Acetylpyrazine,
 9. 2-Acetylpyridine,
 10. 3-Acetylpyridine,
 11. 2-Acetylthiazole,
 12. Aconitic Acid,
 13. dl-Alanine,
 14. Alfalfa Extract,
 15. Allspice Extract,
 16. Oleoresin,
 17. And Oil,
 18. Allyl Hexanoate,
 19. Allyl Ionone,
 20. Almond Bitter Oil,
 21. Ambergris Tincture,
 22. Ammonia,
 23. Ammonium Bicarbonate,
 24. Ammonium Hydroxide,
 25. Ammonium Phosphate Dibasic,
 26. Ammonium Sulfide,
 27. Amyl Alcohol,
 28. Amyl Butyrate,
 29. Amyl Formate,
 30. Amyl Octanoate,
 31. alpha-Amylcinnamaldehyde,
 32. Amyris Oil,
 33. trans-Anethole,
 34. Angelica Root Extract, Oil and Seed Oil,
 35. Anise,
 36. Anise Star, Extract and Oils,
 37. Anisyl Acetate,
 38. Anisyl Alcohol,
 39. Anisyl Formate,
 40. Anisyl Phenylacetate,
 41. Apple Juice Concentrate, Extract, and Skins,
 42. Apricot Extract and Juice Concentrate,
 43. 1-Arginine,
 44. Asafetida Fluid Extract And Oil,
 45. Ascorbic Acid,
 46. 1-Asparagine Monohydrate,
 47. 1-Aspartic Acid,
 48. Balsam Peru and Oil,
 49. Basil Oil,
 50. Bay Leaf, Oil and Sweet Oil,
 51. Beeswax White,
 52. Beet Juice Concentrate,
 53. Benzaldehyde,
 54. Benzaldehyde Glyceryl Acetal,
 55. Benzoic Acid, Benzoin,
 56. Benzoin Resin,
 57. Benzophenone,
 58. Benzyl Alcohol,
 59. Benzyl Benzoate,
 60. Benzyl Butyrate,
 61. Benzyl Cinnamate,
 62. Benzyl Propionate,
 63. Benzyl Salicylate,
 64. Bergamot Oil,
 65. Bisabolene,
 66. Black Currant Buds Absolute,
 67. Borneol,
 68. Bornyl Acetate,
 69. Buchu Leaf Oil,
 70. 1,3-Butanediol,
 71. 2,3-Butanedione,
 72. 1-Butanol,
 73. 2-Butanone,
 74. 4(2-Butenylidene)-3,5,5-Trimethyl-2-Cyclohexen-1-One,
 75. Butter, Butter Esters, and Butter Oil,
 76. Butyl Acetate,
 77. Butyl Butyrate,
 78. Butyl Butyryl Lactate,
 79. Butyl Isovalerate,
 80. Butyl Phenylacetate,
 81. Butyl Undecylenate,
 82. 3-Butylidenephthalide,
 83. Butyric Acid,
 84. Cadinene,
 85. Caffeine,
 86. Calcium Carbonate,
 87. Camphene,
 88. Cananga Oil,
 89. Capsicum Oleoresin,
 90. Caramel Color,
 91. Caraway Oil,
 92. Carbon Dioxide,
 93. Cardamom Oleoresin, Extract, Seed Oil, and Powder,
 94. Carob Bean and Extract,
 95. beta-Carotene,
 96. Carrot Oil,
 97. Carvacrol,
 98. 4-Carvomenthenol,
 99. 1-Carvone,
 100. beta-Caryophyllene,
 101. beta-Caryophyllene Oxide,
 102. Cascarilla Oil and Bark Extract,
 103. Cassia Bark Oil,
 104. Cassie Absolute and Oil,
 105. Castoreum Extract, Tincture and Absolute,
 106. Cedar Leaf Oil,
 107. Cedarwood Oil Terpenes and Virginiana,
 108. Cedrol,
 109. Celery Seed Extract, Solid, Oil, And Oleoresin,
 110. Cellulose Fiber,
 111. Chamomile Flower Oil And Extract,
 112. Chicory Extract,
 113. Chocolate,
 114. Cinnamaldehyde,
 115. Cinnamic Acid,
 116. Cinnamon Leaf Oil, Bark Oil, and Extract,
 117. Cinnamyl Acetate,
 118. Cinnamyl Alcohol,
 119. Cinnamyl Cinnamate,
 120. Cinnamyl Isovalerate,
 121. Cinnamyl Propionate,
 122. Citral,
 123. Citric Acid,
 124. Citronella Oil,
 125. dl-Citronellol,
 126. Citronellyl Butyrate,
 127. Citronellyl Isobutyrate,
 128. Civet Absolute,
 129. Clary Oil,
 130. Clover Tops, Red Solid Extract,
 131. Cocoa,
 132. Cocoa Shells, Extract, Distillate And Powder,
 133. Coconut Oil,
 134. Coffee,
 135. Cognac White and Green Oil,
 136. Copaiba Oil,
 137. Coriander Extract and Oil,
 138. Corn Oil,
 139. Corn Silk,
 140. Costus Root Oil,
 141. Cubeb Oil,
 142. Cuminaldehyde,
 143. para-Cymene,
 144. 1-Cysteine,
 145. Dandelion Root Solid Extract,
 146. Davana Oil,
 147. 2-trans, 4-trans-Decadienal,
 148. delta-Decalactone,
 149. gamma-Decalactone,
 150. Decanal,
 151. Decanoic Acid,
 152. 1-Decanol,
 153. 2-Decenal,
 154. Dehydromenthofurolactone,
 155. Diethyl Malonate,
 156. Diethyl Sebacate,
 157. 2,3-Diethylpyrazine,
 158. Dihydro Anethole,
 159. 5,7-Dihydro-2-Methylthieno(3,4-D) Pyrimidine,
 160. Dill Seed Oil and Extract,
 161. meta-Dimethoxybenzene,
 162. para-Dimethoxybenzene,
 163. 2,6-Dimethoxyphenol,
 164. Dimethyl Succinate,
 165. 3,4-Dimethyl-1,2-Cyclopentanedione,
 166. 3,5- Dimethyl-1,2-Cyclopentanedione,
 167. 3,7-Dimethyl-1,3,6-Octatriene,
 168. 4,5-Dimethyl-3-Hydroxy-2,5-Dihydrofuran-2-One,
 169. 6,10-Dimethyl-5,9-Undecadien-2-One,
 170. 3,7-Dimethyl-6-Octenoic Acid,
 171. 2,4-Dimethylacetophenone,
 172. alpha,para-Dimethylbenzyl Alcohol,
 173. alpha,alpha-Dimethylphenethyl Acetate,
 174. alpha,alpha Dimethylphenethyl Butyrate,
 175. 2,3-Dimethylpyrazine,
 176. 2,5-Dimethylpyrazine,
 177. 2,6-Dimethylpyrazine,
 178. Dimethyltetrahydrobenzofuranone,
 179. delta-Dodecalactone,
 180. gamma-Dodecalactone,
 181. para-Ethoxybenzaldehyde,
 182. Ethyl 10-Undecenoate,
 183. Ethyl 2-Methylbutyrate,
 184. Ethyl Acetate,
 185. Ethyl Acetoacetate,
 186. Ethyl Alcohol,
 187. Ethyl Benzoate,
 188. Ethyl Butyrate,
 189. Ethyl Cinnamate,
 190. Ethyl Decanoate,
 191. Ethyl Fenchol,
 192. Ethyl Furoate,
 193. Ethyl Heptanoate,
 194. Ethyl Hexanoate,
 195. Ethyl Isovalerate,
 196. Ethyl Lactate,
 197. Ethyl Laurate,
 198. Ethyl Levulinate,
 199. Ethyl Maltol,
 200. Ethyl Methyl Phenylglycidate,
 201. Ethyl Myristate,
 202. Ethyl Nonanoate,
 203. Ethyl Octadecanoate,
 204. Ethyl Octanoate,
 205. Ethyl Oleate,
 206. Ethyl Palmitate,
 207. Ethyl Phenylacetate,
 208. Ethyl Propionate,
 209. Ethyl Salicylate,
 210. Ethyl trans-2-Butenoate,
 211. Ethyl Valerate,
 212. Ethyl Vanillin,
 213. 2-Ethyl (or Methyl)-(3,5 and 6)-Methoxypyrazine,
 214. 2-Ethyl-1-Hexanol, 3-Ethyl -2 -Hydroxy-2-Cyclopenten-1-One,
 215. 2-Ethyl-3, (5 or 6)-Dimethylpyrazine,
 216. 5-Ethyl-3-Hydroxy-4-Methyl-2(5H)-Furanone,
 217. 2-Ethyl-3-Methylpyrazine,
 218. 4-Ethylbenzaldehyde,
 219. 4-Ethylguaiacol,
 220. para-Ethylphenol,
 221. 3-Ethylpyridine,
 222. Eucalyptol,
 223. Farnesol,
 224. D-Fenchone,
 225. Fennel Sweet Oil,
 226. Fenugreek, Extract, Resin, and Absolute,
 227. Fig Juice Concentrate,
 228. Food Starch Modified,
 229. Furfuryl Mercaptan,
 230. 4-(2-Furyl)-3-Buten-2-One,
 231. Galbanum Oil,
 232. Genet Absolute,
 233. Gentian Root Extract,
 234. Geraniol,
 235. Geranium Rose Oil,
 236. Geranyl Acetate,
 237. Geranyl Butyrate,
 238. Geranyl Formate,
 239. Geranyl Isovalerate,
 240. Geranyl Phenylacetate,
 241. Ginger Oil and Oleoresin,
 242. 1-Glutamic Acid,
 243. 1-Glutamine,
 244. Glycerol,
 245. Glycyrrhizin Ammoniated,
 246. Grape Juice Concentrate,
 247. Guaiac Wood Oil,
 248. Guaiacol,
 249. Guar Gum,
 250. 2,4-Heptadienal,
 251. gamma-Heptalactone,
 252. Heptanoic Acid,
 253. 2-Heptanone,
 254. 3-Hepten-2-One,
 255. 2-Hepten-4-One,
 256. 4-Heptenal,
 257. trans -2-Heptenal,
 258. Heptyl Acetate,
 259. omega-6-Hexadecenlactone,
 260. gamma-Hexalactone,
 261. Hexanal,
 262. Hexanoic Acid,
 263. 2-Hexen-1-Ol,
 264. 3-Hexen-1-Ol,
 265. cis-3-Hexen-1-Yl Acetate,
 266. 2-Hexenal,
 267. 3-Hexenoic Acid,
 268. trans-2-Hexenoic Acid,
 269. cis-3-Hexenyl Formate,
 270. Hexyl 2-Methylbutyrate,
 271. Hexyl Acetate,
 272. Hexyl Alcohol,
 273. Hexyl Phenylacetate,
 274. 1-Histidine,
 275. Honey,
 276. Hops Oil,
 277. Hydrolyzed Milk Solids,
 278. Hydrolyzed Plant Proteins,
 279. 5-Hydroxy-2,4-Decadienoic Acid delta- Lactone,
 280. 4-Hydroxy-2,5-Dimethyl-3(2H)-Furanone,
 281. 2-Hydroxy-3,5,5-Trimethyl-2-Cyclohexen-1-One,
 282. 4-Hydroxy -3-Pentenoic Acid Lactone,
 283. 2-Hydroxy-4-Methylbenzaldehyde,
 284. 4-Hydroxybutanoic Acid Lactone,
 285. Hydroxycitronellal,
 286. 6-Hydroxydihydrotheaspirane,
 287. 4-(para-Hydroxyphenyl)-2-Butanone,
 288. Hyssop Oil,
 289. Immortelle Absolute and Extract,
 290. alpha-Ionone,
 291. beta-Ionone,
 292. alpha-Irone,
 293. Isoamyl Acetate,
 294. Isoamyl Benzoate,
 295. Isoamyl Butyrate,
 296. Isoamyl Cinnamate,
 297. Isoamyl Formate, Isoamyl Hexanoate,
 298. Isoamyl Isovalerate,
 299. Isoamyl Octanoate,
 300. Isoamyl Phenylacetate,
 301. Isobornyl Acetate,
 302. Isobutyl Acetate,
 303. Isobutyl Alcohol,
 304. Isobutyl Cinnamate,
 305. Isobutyl Phenylacetate,
 306. Isobutyl Salicylate,
 307. 2-Isobutyl-3-Methoxypyrazine,
 308. alpha-Isobutylphenethyl Alcohol,
 309. Isobutyraldehyde,
 310. Isobutyric Acid,
 311. d,l-Isoleucine,
 312. alpha-Isomethylionone,
 313. 2-Isopropylphenol,
 314. Isovaleric Acid,
 315. Jasmine Absolute, Concrete and Oil,
 316. Kola Nut Extract,
 317. Labdanum Absolute and Oleoresin,
 318. Lactic Acid,
 319. Lauric Acid,
 320. Lauric Aldehyde,
 321. Lavandin Oil,
 322. Lavender Oil,
 323. Lemon Oil and Extract,
 324. Lemongrass Oil,
 325. 1-Leucine,
 326. Levulinic Acid,
 327. Licorice Root, Fluid, Extract and Powder,
 328. Lime Oil ,
 329. Linalool,
 330. Linalool Oxide,
 331. Linalyl Acetate,
 332. Linden Flowers,
 333. Lovage Oil And Extract,
 334. 1-Lysine,
 335. Mace Powder, Extract and Oil ,
 336. Magnesium Carbonate,
 337. Malic Acid,
 338. Malt and Malt Extract,
 339. Maltodextrin,
 340. Maltol,
 341. Maltyl Isobutyrate,
 342. Mandarin Oil,
 343. Maple Syrup and Concentrate,
 344. Mate Leaf, Absolute and Oil,
 345. para-Mentha-8-Thiol-3-One,
 346. Menthol,
 347. Menthone,
 348. Menthyl Acetate,
 349. dl-Methionine,
 350. Methoprene,
 351. 2-Methoxy-4-Methylphenol,
 352. 2-Methoxy-4-Vinylphenol,
 353. para-Methoxybenzaldehyde,
 354. 1-(para-Methoxyphenyl)-1-Penten-3-One,
 355. 4-(para-Methoxyphenyl)-2-Butanone,
 356. 1-(para-Methoxyphenyl)-2-Propanone,
 357. Methoxypyrazine,
 358. Methyl 2-Furoate,
 359. Methyl 2-Octynoate,
 360. Methyl 2-Pyrrolyl Ketone,
 361. Methyl Anisate,
 362. Methyl Anthranilate,
 363. Methyl Benzoate,
 364. Methyl Cinnamate,
 365. Methyl Dihydrojasmonate,
 366. Methyl Ester of Rosin, Partially Hydrogenated,
 367. Methyl Isovalerate,
 368. Methyl Linoleate (48%),
 369. Methyl Linolenate (52%) Mixture,
 370. Methyl Naphthyl Ketone,
 371. Methyl Nicotinate,
 372. Methyl Phenylacetate,
 373. Methyl Salicylate,
 374. Methyl Sulfide,
 375. 3-Methyl-1-Cyclopentadecanone,
 376. 4-Methyl-1-Phenyl-2-Pentanone,
 377. 5-Methyl-2-Phenyl-2-Hexenal,
 378. 5-Methyl-2-Thiophenecarboxaldehyde,
 379. 6-Methyl-3,-5-Heptadien-2-One,
 380. 2-Methyl-3-(para-Isopropylphenyl) Propionaldehyde,
 381. 5-Methyl-3-Hexen-2-One,
 382. 1-Methyl-3Methoxy-4-Isopropylbenzene,
 383. 4-Methyl-3-Pentene-2-One,
 384. 2-Methyl-4-Phenylbutyraldehyde,
 385. 6-Methyl-5-Hepten-2-One,
 386. 4-Methyl-5-Thiazoleethanol,
 387. 4-Methyl-5-Vinylthiazole,
 388. Methyl-alpha-Ionone,
 389. Methyl-trans-2-Butenoic Acid,
 390. 4-Methylacetophenone,
 391. para-Methylanisole,
 392. alpha-Methylbenzyl Acetate,
 393. alpha-Methylbenzyl Alcohol,
 394. 2-Methylbutyraldehyde,
 395. 3-Methylbutyraldehyde,
 396. 2-Methylbutyric Acid,
 397. alpha-Methylcinnamaldehyde,
 398. Methylcyclopentenolone,
 399. 2-Methylheptanoic Acid,
 400. 2-Methylhexanoic Acid,
 401. 3-Methylpentanoic Acid,
 402. 4-Methylpentanoic Acid,
 403. 2-Methylpyrazine,
 404. 5-Methylquinoxaline,
 405. 2-Methyltetrahydrofuran-3-One,
 406. (Methylthio)Methylpyrazine (Mixture Of Isomers),
 407. 3-Methylthiopropionaldehyde,
 408. Methyl 3-Methylthiopropionate,
 409. 2-Methylvaleric Acid,
 410. Mimosa Absolute and Extract,
 411. Molasses Extract and Tincture,
 412. Mountain Maple Solid Extract,
 413. Mullein Flowers,
 414. Myristaldehyde,
 415. Myristic Acid,
 416. Myrrh Oil,
 417. beta-Napthyl Ethyl Ether,
 418. Nerol,
 419. Neroli Bigarde Oil,
 420. Nerolidol,
 421. Nona-2-trans,6-cis-Dienal,
 422. 2,6-Nonadien-1-Ol,
 423. gamma-Nonalactone,
 424. Nonanal,
 425. Nonanoic Acid,
 426. Nonanone,
 427. trans-2-Nonen-1-Ol,
 428. 2-Nonenal,
 429. Nonyl Acetate,
 430. Nutmeg Powder and Oil,
 431. Oak Chips Extract and Oil,
 432. Oak Moss Absolute,
 433. 9,12-Octadecadienoic Acid (48%) And 9,12,15-Octadecatrienoic Acid (52%),
 434. delta-Octalactone,
 435. gamma-Octalactone,
 436. Octanal,
 437. Octanoic Acid,
 438. 1-Octanol,
 439. 2-Octanone,
 440. 3-Octen-2-One,
 441. 1-Octen-3-Ol,
 442. 1-Octen-3-Yl Acetate,
 443. 2-Octenal,
 444. Octyl Isobutyrate,
 445. Oleic Acid ,
 446. Olibanum Oil,
 447. Opoponax Oil And Gum,
 448. Orange Blossoms Water, Absolute, and Leaf Absolute,
 449. Orange Oil and Extract,
 450. Origanum Oil,
 451. Orris Concrete Oil and Root Extract,
 452. Palmarosa Oil,
 453. Palmitic Acid,
 454. Parsley Seed Oil,
 455. Patchouli Oil,
 456. omega-Pentadecalactone,
 457. 2,3-Pentanedione,
 458. 2-Pentanone,
 459. 4-Pentenoic Acid,
 460. 2-Pentylpyridine,
 461. Pepper Oil, Black And White,
 462. Peppermint Oil,
 463. Peruvian (Bois De Rose) Oil,
 464. Petitgrain Absolute, Mandarin Oil and Terpeneless Oil,
 465. alpha-Phellandrene,
 466. 2-Phenenthyl Acetate,
 467. Phenenthyl Alcohol,
 468. Phenethyl Butyrate,
 469. Phenethyl Cinnamate,
 470. Phenethyl Isobutyrate,
 471. Phenethyl Isovalerate,
 472. Phenethyl Phenylacetate,
 473. Phenethyl Salicylate,
 474. 1-Phenyl-1-Propanol,
 475. 3-Phenyl-1-Propanol,
 476. 2-Phenyl-2-Butenal,
 477. 4-Phenyl-3-Buten-2-Ol,
 478. 4-Phenyl-3-Buten-2-One,
 479. Phenylacetaldehyde,
 480. Phenylacetic Acid,
 481. 1-Phenylalanine,
 482. 3-Phenylpropionaldehyde,
 483. 3-Phenylpropionic Acid,
 484. 3-Phenylpropyl Acetate,
 485. 3-Phenylpropyl Cinnamate,
 486. 2-(3-Phenylpropyl)Tetrahydrofuran,
 487. Phosphoric Acid,
 488. Pimenta Leaf Oil,
 489. Pine Needle Oil, Pine Oil, Scotch,
 490. Pineapple Juice Concentrate,
 491. alpha-Pinene, beta-Pinene,
 492. D-Piperitone,
 493. Piperonal,
 494. Pipsissewa Leaf Extract,
 495. Plum Juice,
 496. Potassium Sorbate,
 497. 1-Proline,
 498. Propenylguaethol,
 499. Propionic Acid,
 500. Propyl Acetate,
 501. Propyl para-Hydroxybenzoate,
 502. Propylene Glycol,
 503. 3-Propylidenephthalide,
 504. Prune Juice and Concentrate,
 505. Pyridine,
 506. Pyroligneous Acid And Extract,
 507. Pyrrole,
 508. Pyruvic Acid,
 509. Raisin Juice Concentrate,
 510. Rhodinol,
 511. Rose Absolute and Oil,
 512. Rosemary Oil,
 513. Rum,
 514. Rum Ether,
 515. Rye Extract,
 516. Sage, Sage Oil, and Sage Oleoresin,
 517. Salicylaldehyde,
 518. Sandalwood Oil, Yellow,
 519. Sclareolide,
 520. Skatole,
 521. Smoke Flavor,
 522. Snakeroot Oil,
 523. Sodium Acetate,
 524. Sodium Benzoate,
 525. Sodium Bicarbonate,
 526. Sodium Carbonate,
 527. Sodium Chloride,
 528. Sodium Citrate,
 529. Sodium Hydroxide,
 530. Solanone,
 531. Spearmint Oil,
 532. Styrax Extract, Gum and Oil,
 533. Sucrose Octaacetate,
 534. Sugar Alcohols,
 535. Sugars,
 536. Tagetes Oil,
 537. Tannic Acid,
 538. Tartaric Acid,
 539. Tea Leaf and Absolute,
 540. alpha-Terpineol,
 541. Terpinolene,
 542. Terpinyl Acetate,
 543. 5,6,7,8-Tetrahydroquinoxaline,
 544. 1,5,5,9-Tetramethyl-13-Oxatricyclo(8.3.0.0(4,9))Tridecane,
 545. 2,3,4,5, and 3,4,5,6-Tetramethylethyl-Cyclohexanone,
 546. 2,3,5,6-Tetramethylpyrazine,
 547. Thiamine Hydrochloride,
 548. Thiazole,
 549. 1-Threonine,
 550. Thyme Oil, White and Red,
 551. Thymol,
 552. Tobacco Extracts,
 553. Tochopherols (mixed),
 554. Tolu Balsam Gum and Extract,
 555. Tolualdehydes,
 556. para-Tolyl 3-Methylbutyrate,
 557. para-Tolyl Acetaldehyde,
 558. para-Tolyl Acetate,
 559. para-Tolyl Isobutyrate,
 560. para-Tolyl Phenylacetate,
 561. Triacetin,
 562. 2-Tridecanone,
 563. 2-Tridecenal,
 564. Triethyl Citrate,
 565. 3,5,5-Trimethyl -1-Hexanol,
 566. para,alpha,alpha-Trimethylbenzyl Alcohol,
 567. 4-(2,6,6-Trimethylcyclohex-1-Enyl)But-2-En-4-One,
 568. 2,6,6-Trimethylcyclohex-2-Ene-1,4-Dione,
 569. 2,6,6-Trimethylcyclohexa-1,3-Dienyl Methan,
 570. 4-(2,6,6-Trimethylcyclohexa-1,3-Dienyl)But-2-En-4-One,
 571. 2,2,6-Trimethylcyclohexanone,
 572. 2,3,5-Trimethylpyrazine,
 573. 1-Tyrosine,
 574. delta-Undercalactone,
 575. gamma-Undecalactone,
 576. Undecanal,
 577. 2-Undecanone, 1
 578. 0-Undecenal,
 579. Urea,
 580. Valencene,
 581. Valeraldehyde,
 582. Valerian Root Extract, Oil and Powder,
 583. Valeric Acid,
 584. gamma-Valerolactone,
 585. Valine,
 586. Vanilla Extract And Oleoresin,
 587. Vanillin,
 588. Veratraldehyde,
 589. Vetiver Oil,
 590. Vinegar,
 591. Violet Leaf Absolute,
 592. Walnut Hull Extract,
 593. Water,
 594. Wheat Extract And Flour,
 595. Wild Cherry Bark Extract,
 596. Wine and Wine Sherry,
 597. Xanthan Gum,
 598. 3,4-Xylenol,
 599. Yeast

 

Indholdet I en e-cigaret

Indholdsfortegnelsen er på engelsk. Nogle væsker, vil kun bestå af et udvalg af nedenstående.

 • Propelyene Glycol (PG)
 • Vegetable Gycerin (VG
 • Nicotine (kan være tilsat)
 • Distilled water
 • Citric Acid
 • Natural flavors
 • Artificial flavors

e-bogen om e-cigaretter

Træt af at læse disse lange tekster online? Hva’ så med at downloade e-bogen om e-cigaretter, som giver dig en nyere version af denne guides indhold. Så kan du printe den ud, læse den på mobilen eller din tablet, eller lige hvor du vil og hvornår du vil. Den kan downloades for sølle 19 kroner.

Back To Top

Nikotin
Hvor meget nikotin skal din e-juice indeholde?

Nikotin er stadig en ukendt faktor for de danske forhandlere, men vi ved, at der er mange, der bestiller deres væsker fra udlandet, netop for at få fingrene i nikotinen. Man skal huske på, at nikotin er og bliver et giftstof, og at det derfor ikke er til at spøge med. Derfor er det også utrolig vigtigt, at du forstår hvilket forbrug du har af nikotin, og at du ved, hvilken mængde af nikotin du bør bestille dine væsker med.

Forskellige nikotin styrker – forskellige behov

De fleste forhandlere tilbyder e-juice med nikotin i forskellige styrker, og selvom de kan variere en smule fra hinanden i mængden af indholdet, så ligger de fleste alligevel rimeligt tæt op ad hinanden.

Hvilken styrke du bør anvende til dine e-cigaretter, uanset om du lige er begyndt eller allerede er godt igang, afhænger primært af, hvor mange cigaretter du har været vant til at ryge dagligt.

Hvis du vælger den forkerte styrke, kan det gå helt galt. Nikotin er ikke til at spøge med. Hvis du vælger en løsning med for lidt nikotin, ja så får du blot ikke det ud af din e-cigaret, som du havde håbet på. Men det skader i det mindste ikke. Hvis du allerede befinder dig i den situation, kan det være, at du skulle give den e-juice du har en chance mere. Hvis du er heldig, kan det jo være, at du får sat din nikotin-afhængighed ned.

Hvis du derimod får en rygevæske med mere nikotin end du har brug for, kan det få flere eftervirkninger. Det er meget normalt at få hovedpine, ved for stort et indtag af nikotin. Nogle oplever også en trykken på hovedet (som om noget sidder og spænder). Dette kan dog også skyldes for lidt væske i kroppen, så husk at drikke rigeligt med vand. Det er især vigtigt, når du begynder af dampe, da indholdet kan være med til at dehydrere din krop i mildere grad. Nogle får hjertebanken, mens andre oplever at svede, når de skal sove, og måske har rigtig svært ved at sove. Dette kan alle være tegn på for meget nikotin. Vælg derfor den rette mængde, der passer til dig og dit forbrug.

Vælg rigtigt fra starten – Så meget nikotin skal du gå efter

Det er vigtigt at vælge den rigtige mængde fra starten, da nikotin er et ekstremt vanedannende medikament. Regn ud hvor meget du ryger, og hvad det skal svare til.

mg står for milligram – 1/1000 gram.

ml står for milliliter – 1/1000 liter.

 • Hvis du skal holde helt op med nikotin, eller måske blot ryger for hyggens skyld i ny og næ, så prøv med 0 mg/ml – Dette er helt uden nikotin.
 • Hvis du normalt ryger mindre end en pakke om dagen eller kun er festryger, så prøv en e-juice med et nikotin indhold på mellem 6 og 9 mg/ml. Svarer til Ultra Light
 • Hvis du ryger 1 light pakke dagligt, så prøv med en væske med 9 til 12 mg/ml. Det svarer til Light.
 • Hvis du ryger 1 almindelig pakke dagligt, så prøv med 16 til 18 mg/ml. Det svarer til almindelige cigaretter.
 • Hvis du ryger 2 pakker om dagen, så gå efter 24 mg/ml. Det svarer til stærke cigaretter.
 • Hvis du ryger 3 pakker om dagen, så gå efter 36 mg/ml. Det svarer til meget stærke cigaretter uden filter.

e-bogen om e-cigaretter

For en sølle flad 19-krone kan e-bogen om e-cigaretter blive din. e-bogen om e-cigaretter er en ny revideret udgave af denne guide, som du netop læser lige nu. Den indeholder praktisk talt alt, hvad du har brug for at vide om emnet e-cigaretter, når du er ny i faget. Så du behøver ikke længere, at lede side efter side for at finde de informationer du har brug for. 9 kroner og den er din.

Back To Top
Import og køb af e-cigaretter fra udlandet med nikotin

Det er faktisk ikke tilladt for udenlandske virksomheder at sælge e-cigaretter eller rygevæske med nikotin i Danmark. Dog må en udenlandsk virksomhed godt sælge til Danmark, men kun så længe det foregår inden for EU/EØS. Grunden til dette er igen, at vi her har med lægemidler at gøre, og der er særlige, strenge krav hvad det angår.

Det betyder altså, at du som forbruger godt må bestille din rygevæske med nikotin i et hvilket som helst EU/EØS land.

Hvordan kan det være at e-cigaretter med nikotin vurderes som lægemidler i Danmark, når nogle andre EU lande ikke vurderer dem som lægemidler?

Industrielt fremstillede produkter med ren nikotin, for eksempel tyggegummi, sugetabletter, næse- eller mund-spray eller inhalator er lægemidler.

På samme måde er e-cigaretter (elektroniske inhalatorer) med nikotin også lægemidler. Den type nikotinprodukter er lægemidler, fordi de indeholder ren nikotin, der har en farmakologisk virkning.

Tobaksprodukter, for eksempel cigaretter, cigarer eller skrå, som indeholder naturligt forekommende nikotin i varierende mængder, er ikke lægemidler – de markedsføres under reglerne for Tobaksvarer i Danmark:

Det er fordi vurderingen af, om et produkt er et lægemiddel, ikke er harmoniseret i EU. Det betyder, at det er op til hvert enkelt EU-land at vurdere, om et givent produkt er et lægemiddel.

Kilde: http://laegemiddelstyrelsen.dk/da/topics/godkendelse-og-kontrol/skelnen-laegemidler-og-andre-produkter/saerlige-klassificeringer/elektroniske-cigaretter/e-cigaretter-med-nikotin—spoergsmaal-og-svar

e-bogen om e-cigaretter

Du er i gang med at læse Din e-cigaret guide, som er en tidligere version af en e-Bog om e-cigaretter.

Du kan for en flad 19-krone erhverve dig denne e-Bog og læse hele indholdet i en ny revideret udgave. e-Bogen kan downloades med det samme og giver dig mere end 65 siders læsning om e-cigaretter, e-juice, tilbehør og meget mere, der er godt at vide, når du er ny inden for emnet e-cigaretter.

Back To Top

e-juice
e-juice smagsvarianter

Der findes mange forskellige smagsvarianter til e-cigaretter. Hvilke du har mulighed for at dampe på, afhænger først og fremmest af hvilken e-cigaret du anvender.

Du ved allerede at forskellige e-cigaretter benytter forskellige cartridges og cartomizers. Det er i disse at selve rygevæsken befinder sig og dermed også deri, at selve smagen er at finde.

Der findes også rigtig mange der producerer rygevæske. Af disse findes der både forhandlere, der selv blander rygevæsken samt mere professionelle rygevæske-producenter, der producerer rygevæsker med eget logo og indholdsfortegnelse.

Herunder lister vi de mest almindelige smagsvarianter.

Læs anmeldelser af rygevæsker

e-bogen om e-cigaretter

Du er i gang med at læse Din e-cigaret guide, som er en tidligere version af en e-Bog om e-cigaretter.

Du kan for en flad 19-krone erhverve dig denne e-Bog og læse hele indholdet i en ny revideret udgave. e-Bogen kan downloades med det samme og giver dig mere end 65 siders læsning om e-cigaretter, e-juice, tilbehør og meget mere, der er godt at vide, når du er ny inden for emnet e-cigaretter.

Back To Top
Hvilke stoffer indeholder e-juice?

Alle gør det. Og når alle andre gør det, så kan jeg jo også… Vi kender det godt. Vi mennesker følger bare mængden. Men der er også dem, der rent faktisk bekymrer sig og gerne vil undersøge tingene før de selv tager dem i brug. Hvis du søger på nettet for at finde svar på hvad dine rygevæsker indeholder, så vil du mange steder blot støde på forkortelserne PG og VG, men er det virkelig alt – og hvad betyder de? Hvilke stoffer indeholder e-juice er hvad vi gennemgår i denne artikel, så følg nu godt med.

Når mixeren først rystes, så ser folk det ikke…

Du bestiller en rygevæske – en såkaldt e-juice eller eLiquid, eller hvad de nu kalder dem, der hvor du får fingre i dem. Den er gennemsigtig og har muligvis en eller anden frugtagtig farve. Den skal over i din e-cigaret og derefter skal der dampes og inhaleres. Du indtager med andre ord noget af indholdet direkte ned i dine luftrør og ned i lungerne. Men hvad er det helt præcis du indtager?

De fleste rygevæsker indeholder enten propylenglycol eller vegetabilsk glycerol (nogle begge dele), vand og smagsstoffer, og alt afhængig af hvor du har fået fat i væsken, måske også nikotin. Men er det alt?

PG, VG og Vand

e-juice kan indeholder propylenglycol (PG) og vegetabilsk glycerol (VG) – samt demineraliseret vand.

Demineraliseret Vand er blot ganske almindelig og harmløst postevand uden hverken mineraler eller salt tilsat.

PG – Propylenglycol er et levnedsmiddel, der er godkendt af fødevareindustrien, og anvendes som et tilsætningsstof med betegnelsen E-1520. PG er en tynd væske, der giver mere halskrads, hvilket kan stimulere det at ryge en almindelig cigaret bedre. PG giver desuden en større smagsfornemmelse.

Ingrediensen PG, propylenglycol, bruges også i astma inhalatorer og de forstøvningsapparater som anvendes af lunge transplanterede patienter, og har 70 års dokumenteret forskning – så vi ved med andre ord, at det er sikkert.

VG – Vegetabilsk Glycerol betegnes som E-422, og er udvundet af vegetabilsk fedt, som er en smule sødt. VG kendes også som Glycerin, Glycerine, VG, eller Glycerol. VG er en tyk væske, der giver mere damp.

VG, vegetabilsk glycerin, er en populær fødevaretilsætningsstof og hudpleje ingrediens. Det skaber mere synlig damp end PG men har mindre TH eller hals krads, den virkning, der replikerer cigaretrøg i halsen. Det bruges også i inhaler som lægemiddel.

Hvilke bivirkninger kan der være ved propylenglycol?

Nogle personer oplever at PG giver øm hals, muskel smerter, og at deres urin lugter kraftigere. Disse bivirkninger kan opleves hos dem der anvender e-cigaretter, da PG betragtes som et befugtningsmiddel, hvilket betyder, at det opsuger fugt og derfor, kan din hals føles tør. Efter længere tids anvendelse, kan tørheden ende med en ømhed. Anvendelse af PG kan også resultere i en forhøjet mælkesyre produktion, der kan give muskelsmerter, der opstår oftere end hvad normalt er. For at undgå dette, kan det anbefales at du indtager en lidt større mængde væske (vand) i løbet af dagen, end hvad du er vant til. Dette kan være med til at udskylle overmængden af mælkesyre produktion fra din krop, og kan i øvrigt også afhjælpe en eventuel øm hals, som normalt skulle forsvinde efter et par dage. Hvis du skulle opleve at få en uvant afføring, at du sveder om natten eller får udslæt, kan det tænkes at du er allergisk over for propylenglycol. Hvis det er tilfældet kan du forsøge dig med en e-juice der anvender VG – Vegetabilsk Glycerol.

Selvom VG ikke skulle fremkalde allergiske reaktioner, er der enkelte personer der siger, at de oplever en ophobning af slim i halsen ved brug af denne tykkere væske.

Hvad er bedst eller mest sikkert – VG eller PG?

Både VG og PG anvendes i forskellige fødevarer du indtager dagligt, og ingen af dem anses for at være decideret farlige. Der er dog nogle som udviser allergiske reaktioner over for PG, og de mest almindelige er hududslæt, som oftest kan klares med en fugtighedscreme. Hvilken der er bedst, kan vi ikke rigtig give et bud på – det kommer an på om du synes PG giver dig problemer, og hvilken formel du ønsker. Den bedste version får du nemlig ved at blande. Nogle synes rigtig godt om 60% VG og 40% PG, hvilket giver en god damp og masser af smag, mens andre hellere vil have 70% VG og 30% PG, hvilket giver en super effekt for både et godt halskrads, en god smag og masser af damp. Men der er også dem, der hellere vil have 100% af enten PG eller VG. Oftest vil dette dog være bestemt af producenten bag væskerne.

Smags-essenser

For at en e-juice skal smage af æble, af mint, eller tobak, så skal der naturligvis være en eller anden form for smags-essens i. Som du kan se i nedenstående ingrediens-liste, så er det heri de fleste ekstra stoffer stammer fra.

Nikotin

Nikotin er giftigt og kan ved større mængder være dødeligt. Det er muligt at købe væsker både med og uden nikotin. De væsker der er med nikotin, kan desuden fås i forskellige mængder af nikotin-indhold. Vær sikker på, at du vælger den rette mængde af nikotin til dine e-cigaretter.

Læs mere om nikotin indholdet i e-juice her.

Det var det, resten ses ikke…

Ovenstående er rent faktisk hvad langt de fleste e-juice indeholder. Men der findes også væsker, som kan indeholder andre ingredienser. Dem bliver der bare ikke rigtig reklameret med, da mængden er så lille. Men ikke desto mindre, bringer vi her en lille fortsættelse. Nedenstående er en liste over alle ingredienser vi kender til, der alle kan forefindes i e-juice. Det betyder ikke, at de alle er der, men at de kan være det. Indholdsmængden kan desuden variere fra producent til producent, hvorfor vi noterer en ca. procentsats i parantes. Du kan altså ikke tælle dem sammen og opnå 100% – det afhænger igen af den enkelte producent, men procentsatsen er blot til, for at du kan danne dig en idé om, hvor meget af det enkelte stof, der normalt anvendes.

e-bogen om e-cigaretter

Du er i gang med at læse Din e-cigaret guide, som er en tidligere version af en e-Bog om e-cigaretter.

Du kan for en flad 19-krone erhverve dig denne e-Bog og læse hele indholdet i en ny revideret udgave. e-Bogen kan downloades med det samme og giver dig mere end 65 siders læsning om e-cigaretter, e-juice, tilbehør og meget mere, der er godt at vide, når du er ny inden for emnet e-cigaretter.

Back To Top

Pin It on Pinterest

Share This

Del denne side

Del den med dine venner nu!