Hvordan virker nikotin på kroppen?

Forside » Hvordan virker nikotin på kroppen?
Answered
0
0

Hvorfor er nikotin så farligt? Hvordan reagerer kroppen, når den bliver udsat for nikotin?

  • You must to post comments
Best Answer
1
0

Nikotin optages bedst i kroppen, når røgen er pH-neutral eller basisk. Røgen fra cigarer og pibe er basisk, og nikotin kan optages gennem mundens slimhinde og skal ikke inhaleres.

Cigaretrøg er mere sur (har lavere pH), så nikotin optages ikke gennem mundens slimhinder og virker ikke så irriterende. Det betyder, at rygere kan inhalere ned i lungerne, hvor røgen neutraliseres af slim på lungernes store overflade. Mængden af optaget nikotin afhænger af rygemetoden.

Når en cigaretryger optager nikotinen i lungerne, går der kun ca. 10 sekunder, før stoffet når hjernen, hvilket gør stoffet ekstra vanedannende. Moderne cigaretter er tilsat stoffer, som hjælper med denne proces.

Nikotinen påvirker hjernen og nervesystemet kraftigt, fordi stoffet efterligner virkningen af acetylcholin. Acetylcholin er et naturligt signalstof i kroppen med mange vigtige funktioner herunder kommunikationen mellem nerveceller. Nikotinen påvirker også resten af kroppen og får eksempelvis pulsen og blodtrykket til at stige.

Kroppen vil forsøge at modvirke påvirkningen fra nikotin. Rygerne udvikler derfor neuroadaptation, der betyder, at tobaksrygerens nervesystem indstiller sig på konstant at få tilført nikotin. Holder rygeren op med at ryge, vil nervesystemet “skrige” efter nikotin og der opstår ofte stor trang til røg. Det er en af grundene til, at det kan være svært at holde op med at ryge.

Nogle vælger at dæmpe abstinenserne ved at bruge plastre og lignende med nikotin.

Nikotin nedbrydes og udskilles hele tiden, så koncentrationen af nikotin i blodet er både afhængig af optagelse fra lungerne, nedbrydning og udskillelse. Det tager ca. 2 timer at nedbryde halvdelen af nikotinindholdet i kroppen.

Nedbrydningen sker hovedsageligt i leveren, hvor nikotin omdannes til kotinin og nikotin-l-N-oxid, som udskilles i nyrerne og videre gennem urinen. Urinens indhold af kotinin anvendes ofte som mål for et menneskes udsættelse for tobaksrøg, herunder passiv rygning.

En mindre del (10-15 %) af nikotinen nedbrydes ikke, men udskilles i urinen uden omdannelse. Udsættes rygeren for stress, stiger denne udskillelse, og trængen til røg stiger tilsvarende.

Kilde: http://www.cancer.dk/fagfolk/forebyggelse/rygning/fakta+rygning/Rogens+indhold/Nikotin/

  • You must to post comments
Showing 1 result
Your Answer

Please first to submit.

Pin It on Pinterest

Share This

Del denne side

Del den med dine venner nu!