Hvorfor vælge e-cigaretter?

Forside » Hvorfor vælge e-cigaretter?

e-cigaretter er ikke for alle…

Faktisk er e-cigaretter kun noget for dem, der allerede ryger almindelige cigaretter og som ikke kan stoppe.

Det bedste råd – er at stoppe helt med at ryge

Hvis du kan stoppe med at ryge, så er der ingen grund til at læse videre, så er det bedre, at du læser et Anders And blad eller går en tur i skoven. Men du har sikkert ikke helt nemt ved at stoppe med at ryge, vel?

I Danmark er det cirka hver fjerde Dansker der ryger. En undersøgelse fra december 2012 viser, at 22 procent af befolkningen over 15 år ryger. 17 procent af befolkning ryger hver dag. Blandt unge i alderen 15-29 år ryger kun 12 procent. Danmark var tidligere et af de mest rygende lande i Europa, men vi nærmer os nu gennemsnittet.
Kræftens Bekæmpelse, http://www.cancer.dk/forebyg/roegfri/fakta+rygning/

 

e-cigaretter er ikke godkendt som et rygestopmiddel, som nikotinplastre, nikotintyggegummi og andre rygestop præparater er det. Alligevel er der ikke længere nogen tvivl om, at rigtig mange Danskere efterhånden har anvendt netop e-cigaretterne til at slippe af med de almindelige cigaretter.

Er du derfor helt på herrens mark hvad angår din rygetrang og alle de gængse rygestopmidler ikke hjælper på dig. Ja så er e-cigaretter måske det rigtige for dig.

Hvis du ikke ryger og ingen “nikotin-trang” har og alligevel har interesse i e-cigaretter, så lad os advare dig her med det samme, nu du alligevel har læst så langt. e-cigaretter kan (særligt hvis de indeholder nikotin) gør dig lige så afhængig, som almindelige cigaretter. Det frarådes derfor alle, der ikke er pålagt en daglig ryge rutine i forvejen, at eksperimentere med e-cigaretter.

Er det sundere eller farligere at ryge e-cigaretter?

Medierne, Kræftens Bekæmpelse, diverse lobbister m.v. har alle lagt det for døren, hvor farligt det er, at dampe på de hersens e-cigaretter. På samme måde, som læger, lungespecialister, laboranter og mange flere, har gjort det klart, at det er langt mere sikkert, at anvende e-cigaretter frem for almindelige cigaretter.

I slutningen af 2013 ved vi fortsat ikke hvor farligt det er at anvende e-cigaretter. Vi kender fortsat ikke virkningen af de forskellige ingredienser, når de varmes op, fordampes og indåndes over længere tid. Der skal stadig en del analysering og forskning til, før vi kan sige noget med sikkerhed.

Men på trods af dette, så kan de fleste som regel blive enige om, at fra de cirka 4000 kemiske stoffer, som finde i de almindelige cigaretter – og så til de cirka 2 – 5 kemiske stoffer, som findes i den væske man damper på e-cigaretter, er der immervæk en stor forskel. Blandt andet er der omkring 40 kræftfremkaldende stoffer, som kun er at finde i de almindelige cigaretter.

Hertil er det også værd at nævne de mange forbrugere, som oftest føler, at de får det bedre af at dampe på e-cigaretter til forskel fra da de røg almindelige cigaretter.

Der er altså fortsat ingen konkrete beviser, med undtagelse af en lang række vidnesbyrd, for at e-cigaretter er sundere. Bruger man ren logik, så kommer man som oftest længst i den sammenhæng.

Hvorfor vælge e-cigaretter?

En kort gennemgang af velkendte, gengående spørgsmål om e-cigaretter

hvorfor vaelge e-cigaret
Hvad er en e-cigaret?

En e-cigaret er ganske kort fortalt, en elektronisk cigaret, der kører på batteri. I stedet for at brænde tobak og tusindvis af kemiske stoffer, indeholder e-cigaretten en væske, der kan fordampes. Når du ryger på en e-cigaret er det ikke røg, men damp du indånder.

Hvad er idéen med en e-cigaret?

Idéen til den første e-cigaret var ganske simpelt at slippe for de mange giftige og kræftfremkaldende stoffer, som de almindelige cigaretter indeholder, men at bevare muligheden for det fysiske i at suge noget ned i lungerne. Den første e-cigaret havde ingen damp. Alle nye e-cigaretter har damp og har i øvrigt muligheden for at give rygere det krads i halsen, som de har været vant til fra cigaretterne.

Hvad er e-juice?

e-juice er hvad man kalder den væske, som anvendes i en e-cigaret. Den kaldes også for e-liquid, rygevæske eller e-væske. Ordet e-juice og rygevæske er formentlig de mest kendte her i Danmark.

Hvilke smagsvarianter kan man få e-juice med?

e-juice kommer i alskens smagsvarianter. Du kan vælge imellem almindelig tobakssmag og mentol, men du har også mulighed for mange flere, som cola, vanilje, energi drink, lakrids m.fl. samt mange frugtsmage, som æble, melon, ananas, appelsin, blårbær osv.

Hvad er nikotin mængden i en e-cigaret?

Som det er netop nu, er nikotin ikke tilladt for Danske forhandlere at sælge. Derfor bør der efter loven ikke være nikotin i den e-juice du køber i Danmark. Hvis du køber e-juice med nikotin, kan du oftest selv vælge hvor stort et indhold af dette du ønsker.

Hvad er et startsæt?

Et startsæt er hvad man kalder en pakke, hvori der er alt hvad du har brug for, at komme igang med, når du skal forsøge dig med e-cigaretter for første gang. Det betyder ganske simpelt, at alt hvad der skal bruges til en e-cigaret, er med i pakken. På trods af dette, følger der som regel ikke nogle væsker med til et startsæt, hvorfor betydningen af indholdet falder lidt til jorden.

Hvad finder man i et startsæt?

Et godt startsæt indholder:

  • Minimum ét batteri
  • en atomizer
  • en tank (eller cartomizer)
  • en oplader (oftest i USB-form)
  • en manual

Hvis der er to batterier i dit startsæt, bør der også være minimum to atomizers og to tanke. Husk at du som regel ikke får væske med i købet af et startsæt og derfor skal bestille det ved siden af.

Hvordan ``ryger`` man på en e-cigaret?

Først og fremmest så ryger man i princippet ikke på en e-cigaret. Man damper – fordi der ingen røg er, men kun en damp.

Dernæst, så damper man næsten på samme måde, som man ryger på almindelige cigaretter. Man tager mundstykket op til munden (trykker på knappen, hvis batteriet kræver dette, så det aktiveres) og så suger man.

Forskellen kan ligge i den måde man holder på e-cigaretten. Afhængig af størrelsen, kan der være lufthuller på e-cigaretten, som ikke må tildækkes og der kan være en knap på batteriet, der skal holdes nede mens man suger.

Oftest bør man helle ikke suge helt så kraftigt, men i stedet anvende rolige og lange sug. Man bør også holde e-cigaretten i en nedad rettet position for at undgå, at væske skal komme ud i munden.

Kan man bruge e-cigaretter til at stoppe rygning med?

Svaret er JA, det kan man godt.

e-cigaretter er ikke et godkendt rygestopmiddel – go figure…

Men det afholder ikke mange tusinde mennesker fra at bruge dem til selv samme formål – og faktisk med en langt større succes end mange andre officielle rygestopmidler.

Risikoen er, som den er med de andre præparater, at man i stedet bliver afhængig af det rygestopmiddel man benytter.

Hvor må man anvende e-cigaretter?

Det må du næsten lige hvor du har lyst til og så alligevel ikke…

e-cigaretter går ikke under rygeloven, men mange offentlige instanser har dog oprettet deres egne regler specifikt for e-cigaretter. Det betyder, at du ikke må anvende dem i lufthavnen, i busser, toge, på perroner, i mange resturanter m.fl. grundet, at det kan være til gene for andre gæster.

 

Hvilke størrelser kan man få e-cigaretter i?

Rigtig mange.

e-cigaretter bliver hele tiden videreudviklet og i dag, kan du få dem helt ned i almindelig cigaret størrelse og helt op til kæmpe store. Du bestemmer selv, hvilken type og størrelse der passer dig bedst.

Hvilket mærke skal man vælge?

Der findes en del forskellige mærker.

Langt de fleste er dog såkaldte nonames, altså e-cigaretter uden et reelt mærke. Alle e-cigaretter, som de gængse forhandlere sælger med deres eget logo på hører til i denne kategori.

Vi kan ikke fremhæve det ene mærke frem for et andet. For det første fordi det stiller os i et forkert lys i denne branche, men mest fordi, alle har deres egen smag. Hvad du synes er bedst er ikke nødvendigvis det som din nabo synes bedst om. Det handler altså om at prøve sig frem, til man finder det man synes bedst om.

Hvor kan man købe e-cigaretter?

Der findes allerede rigtig mange forhandlere her i Danmark. De fleste af dem kan du finde her på eCigDanmark under Forhandlere.

Her finder du både lokale forretninger samt online webshops. Go’ shopping!

Pin It on Pinterest

Share This

Del denne side

Del den med dine venner nu!