e-cigaret

Den elektroniske cigaret… Ja, det er en elektrisk cigaret.

En e-cigaret er en elektrisk udgave af en normal cigaret, men den er langt mere (eller mindre) end det. Det er nemlig ikke for ingenting, at e-cigaretten er blevet vanvittig populær over det meste af verden.

Når der i ovenstående skrives “eller mindre” i parentes, så er det fordi en elektronisk cigaret (deraf navnet e-cigaret) rent faktisk består af færre giftige stoffer end de tilsvarende almindelige cigaretter.

e-cigaretter er et alternativ til de almindelige cigaretter. Den giver med andre ord en mulighed for eksisterende rygere, at give afkald på de mange giftige kemiske stoffer, som de normalt indånder når de ryger. Når man anvender e-cigaretter, så damper man nemlig i stedet for at ryge. Der er slet ingen røg i en e-cigaret.

Hvad er en e-cigaret?

Det kan nemt komme til at virke science fiction aktig, og mange traditionelle rygere vil måske skræmmes ved tanken om, at sætte munden på et elektronisk præparat for at få tilfredsstille sit nikotin behov.

Uanset hvordan vi vender og drejer det, så er det netop nikotinen i almindelige cigaretter (i daglig tale – iblandt e-cigaret dampere – også kaldet analoge cigaretter), som rygerne bliver afhængige af. Traditionelle rygestopmidler simulerer jo som bekendt oftest udelukkende det nikotin behov forbrugeren måtte have.

Som ryger er du som bekendt stærkt afhængig af nikotin.

Men det er ikke alle, der har haft succes med et rygestop på traditionel vis. Det er heller ikke alle, der egentlig ønsker at stoppe med at ryge. Mange nyder nemlig en smøg – og for mange er det blevet et vanemønster lagt oven i nikotin-behovet. Men langt de fleste (hvis ikke alle), er jo godt klar over hvor farlige almindelige, analoge cigaretter er.

e-cigaretten blev opfundet netop for at formilde de giftstoffer en ryger indtager under selve rygningen. De elektroniske cigaretter er ikke et desideret rygestopmiddel. De er et alternativ.

Med en e-cigaret undgår du nemlig de mange ubehagelige stoffer, som er at finde i normale cigaretter. Men der er mange flere grunde, til at e-cigaretter er blevet så populære. De giver heller ikke den samme dårlige lugt og gene for passive rygere. De smager faktisk bedre og en utrolig vigtig faktor for dem, der ikke kan brydes med deres vane er, at de bibeholder brugeren følelsen af at ryge.

Hvilke personer egner e-cigaretter sig til?

e-cigaretter er udelukkende et produkt for personer, der i forvejen ryger og som gerne vil undgå mange af de giftige stoffer, som er at finde i almindelige cigaretter. De kan også være for rygere, der ønsker at stoppe, men ikke har haft held ved brug af de officielle godkendte rygestopmidler.

Omvendt kan visse personer være allergisk overfor nogle af ingredienserne i e-cigaretter og personer med eksempelvis sukkersyge, bør også gå varsom til værk. Forhør dig med din læge om et eventuelt skift.

e-cigaretter er IKKE noget ikke-rygere skal begynde på. Hvis du ikke ryger, har du på ingen måde behov for en e-cigaret, og hvis du begynder, er du godt dum!!! e-cigaretter er på grund af nikotin lige så vanedannende som almindelige cigaretter – og vil potentielt set kunne få dig til at ryge almindelige cigaretter på sigt. Så hvis du ikke allerede ryger, så STOP læsningen her og gå i stedet ud og leg :).

Hvordan virker en e-cigaret?

En e-cigaret er en elektronisk cigaret, der kan anvendes som et alternativ til traditionelle smøger. e-cigaretter står for skud af mange, der beskylder dem for at være usunde og farlige.

Det er rigtigt at Ingen kan vide sig sikre, men e-cigaretter kan med gode intentioner ikke beskyldes for at være mere usunde end almindelige cigaretter. Blot et blik på indholdsdeklarationen røber stort set sandheden om dette.

Derfra og så til at kalde e-cigaretter for sunde. Det kan vi nok ikke, men vi kan allerede på nuværende tidspunkt, med god samvitighed, kalde dem for sundere end normale cigaretter.

En e-cigaret består af et batteri, en forbrænder (en såkaldt atomizer), et hylster med e-juice (en rygevæske) og et mundstykke. Hvordan disse dele er sat sammen afhænger helt af typen af e-cigaretten.

e-cigaretter kommer i mange former og størrelser. Nogle efterligner almindelige cigaretter, mens andre mere tager form af en stor fed kuglepen. Igen findes der også afarter af disse to, som kan være i mange forskellige former og størrelser, men det er typisk de to første man støder på mest.

e-cigaretter der minder om en almindelig cigaret i størrelse består af et batteri og en cartomizer, som skrues på batteriet. Selve cartomizeren består af en fordamper, et stykke filt (en slags vat) med rygevæske og en sensor, der automatisk sætter processen igang, når du suger på mundstykket (cartomizeren).

e-cigaretter i kuglepens-formatet består også af et batteri samt en clearomizer eller et tank system. Begge af disse består af en fordamper, der kan forbrænde og derved fordampe væsken, som så inhaleres. Clearomizeren består desuden af et tomt kammer med selve forbrænderen indbygget. Den har oftest nogle små tråde, der opsamler væsken fra kammeret, som så fordampes og indåndes.

I dag er der rigt mange forbrugere, mange producenter og endnu flere forhandlere. e-cigaretter er blevet videreudviklet og bliver det fortsat langt ind i fremtiden. Det resulterer i, at man i dag kan få ganske simple, og desværre ofte dårlige versioner, men samtidig finder man også meget avancerede udgaver, som næsten kun er for rigtge nørder.

Det kan derfor være svært for nye interesserede at finde rede i alle informationerne.

Heldigvis behøver man ikke kende til det hele for at få glæde af produktet. Der findes rigtig mange forhandlere, som alle kan hjælpe med den rette viden, der skal til for at du som ryger kan skifte over til e-cigaretter.

Bør du overveje en e-cigaret?

Der kan principielt være mange årsager til, at du bør overveje at skifte til e-cigaretter. Hvis du gerne vil holde op med at ryge almindelige cigaretter, men ikke har viljestyrken til det, hvis almindelige rygestop midler ikke har kunne hjælpe, eller hvis du fortsat nyder følelsen af at ryge, men gerne vil være fri for de mange giftige kemiske stoffer. Årsagerne kan som du ser være mange.

Men bør du overveje e-cigaretter?

Det kan der også ligge flere overvejelser i. Hvis du ikke ryger i forvejen eller ikke har svært ved at stoppe, så er der absolut ingen grund til at prøve e-cigaretter.

Hvis du derimod hører til en af de ovennævnte personer med forskellige grunde til at fortsætte din nikotin trang, så er e-cigaretten en god mulighed, som du absolut bør udforske.

Pin It on Pinterest

Share This

Del denne side

Del den med dine venner nu!