Hvem bør holde sig helt væk fra e-cigaretter?

8. januar 2014
Morten Pauch

For så vidt er der ingen beviser for, at nogen skal holde sig fra e-cigaretter. Vi vil naturligvis som alle andre foreslår det, anbefale alle helt at undlade, at inhalere noget som helst. Men hvis du er interesseret i e-cigaretter og vil forsøge dig med det som et alternativ til de almindelige cigaretter, så bør du være opmærksom på følgende:

Allergi

I forbindelse med PG, kan der være personer som fremviser en allergisk reaktion. Alle de som har oplevet allergiske reaktioner i forbindelse med PG, har været en eller flere af følgende:

  • Øm hals
  • Muskel smerter
  • Urin der lugter kraftigere
  • Mere slim i halsen

Ingen af disse reaktioner kan betegnes som særligt alvorlige, trods de naturligvis ikke er gode. Oplever du nogle af disse symptomer, og du føler det er til irritation, anbefaler vi, at du taler med din læge og i øvrigt stopper brugen af e-cigaretter.

Sukkersyge – Diabetes

Hvis du har sukkersyge (diabetes) skal du passe på blodsukkeret, og derfor er det en naturlig sag, at være bekymret ved brug af elektroniske cigaretter i den forbindelse. Det at ryge er aldrig en god idé. Det at ryge med diabetes er slet ikke en god idé, men spørgsmålet er, om det er muligt at ryge e-cigaretter uden at bekymre sig om sin diabetes i den sammenhæng?

Vigtig information

Dette afsnit bygger ikke på videnskabelig efterforskning, så vi anbefaler alle med diabetes, at konsultere emnet med deres læge før anvendelse af e-cigaretter.

Hvis du som diabetiker beslutter dig for at afprøve e-cigaretter, anbefales det desuden, at du er ekstra opmærksom på dit blodsukker, og sørger for at holde godt øje med det hver dag.

Kan diabetikere anvende e-cigaretter?

Dette er et interessant emne, som diskuteres i flæng på internettet, og derfor vil vi gerne samle de informationer, som vi har været i stand til at indsamle. At være diabetiker er ikke altid nemt, og man skal passe utrolig godt på ikke, at få sit blodsukker til at stige. Det er derfor i sig selv en dårlig kombination, at være både diabetiker og ryger. Når man ryger almindelige cigaretter, så er det i virkeligheden nikotinen, der udgør den farligste faktor for folk med sukkersyge.

Nikotin i sig selv får blodkarrene til at trække sig sammen, hvilket resulterer i en langsommere indtagelse af insulin.

e-cigaretter kan indeholde Propylenglycol, der kan have en glukoneogenetisk effekt. Det betyder i virkeligheden, at stoffet kan omdannes til glukose (sukker) i leveren. Propylenglycol har været anvendt i forbindelse med køer for at hæve deres blodsukker, så de ikke bliver så hurtigt trætte. Det er derved vist, at Propylenglycol kan give en stigning af blodsukkeret.

Endvidere kan væsken i e-cigaretter være tilsat med smagsstoffer som for eksempel sukkerstoffer. Desuden kan man med en mangelfuld varedeklaration aldrig vide sig helt sikker på, hvad væskerne ellers indeholder.

Ovenstående må siges at være den videnskabelige del af historien – og den tyder for så vidt ikke specielt godt for rygere med diabetes, der ønsker at skifte over til de elektroniske cigaretter.

Men hvordan forholder virkeligheden sig?

Hvis du ikke tænker så meget på de faktiske beviser, for hvad e-cigaretter kan indeholde, så lader det til, at virkeligheden er en anden. De smagsstoffer og ingredienser, der kan udgøre en fare i forbindelse med sukkersyge, er måske ikke så farlige som de lyder. I henhold til flere artikler på nettet, kunne det forlyde at indholdet i og for sig ikke rigtig indtages og optages i kroppen på samme måde, som hvis du spiser chokolade. Desuden er mængden af de farlige stoffer for diabetikere ekstremt lille, og behøver derfor ikke nødvendigvis at udgøre en risiko.

Vi skal dog gøre opmærksom på, at vi på eCigON ikke selv har sukkersyge, og derfor ikke selv har testet resultatet.

Vi har læst mange artikler og kommentarer fra personer med sukkersyge, at de uden problemer anvender de elektriske cigaretter.

Test e-cigaretter på dig selv

Husk nu at konsultere din læge, før du kaster dig ud i dette. Hvis du som diabetiker får mulighed for at anvende e-cigaretter, anbefaler vi, at du i en testperiode holder dig helt fra andre sødestoffer. Her mener vi, at du skal afholde dig helt fra, at indtage en Snickers eller andet i den stil. Vi har set et par danske artikler, der fortæller, at de har set en stigning i blodsukkeret ved brug af e-cigaretter, men har på den anden side set mange flere der fortæller det modsatte.

Kommentarer på andre websider, kan ikke udelukkes at stamme fra sælgere, der blot lader som om, at de selv er diabetikere og derfor “anbefaler” disse produkter. Men hvis det er tilfældet, så er det godt nok en farlig form for markedsføring, så det vælger vi ikke at tro at mennesker vil byde folk med diabetes – Men nu har vi for god ordens skyld luftet tanken, og samtidig sagt højt og tydeligt, at disse udtalelser ikke stammer fra hverken læger eller andre videnskabelige forsøg.

Hvis det er rigtigt, at det ikke påvirker blodsukkeret, så kan det jo være, at det har været i samspil med indtagelse af andre produkter i de tilfælde, hvor der har været tale om en stigning. Uden de rigtige tests, kan vi desværre ikke afklare denne sag uden en vis tvivl.

Hvis du som diabetiker forsøger dig med e-cigaretter, kan vi desuden anbefale, at du forsøger at holde dig til et minimum i indtagelse af nikotin. Helst helt uden, da nikotin i sig selv ikke er godt for nogen – hverken for folk med eller uden sukkersyge.

Er du diabetiker og damper du på e-cigaretter?

Hvis du selv har erfaring med begge sider af denne sag, så hører vi meget gerne din erfaring med emnet. Skriv en kommentar på eCigON og lad andre vide, hvilke resultater du nåede frem til. Det vil kunne gavne mange andre i samme situation. Skriv lidt om hvilke produkter du har haft testet, lidt om dit blodsukker i den sammenhæng, samt om det var med eller uden nikotin.

Da dette afsnit i og for sig ikke har et videnskabeligt og endegyldigt svar på problemstillingen, vil dine erfaringer være med til at hjælpe og derved gavne langt flere.

Hvad skal dit blodsukker være?

Mængden af sukker i blodet angives som en koncentration, der måles i millimol per liter (mmol/l). Er du rask, vil du normalt have et fasteblodsukker, som er under 7 mmol/l. Fasteblodsukker tages for eksempel om morgenen, efter du har været fastende fra midnat. Hvis dit fasteblodsukker er 7 mmol/l eller derover, er det tegn på at du har sukkersyge (diabetes), enten type 1 eller type 2.

Forhøjet Blodtryk

Hjertet pumper blodet rundt i kroppen via kredsløbet. Blodet pumpes væk fra hjertet gennem pulsårerne (arterierne), hvorved det når ud til alle muskler og organer. Når de røde blodlegemer har afgivet ilt til de forskellige væv, løber blodet gennem tilbageløbs-blodårerne (venerne) tilbage til hjertet. Derfra pumpes det ud til lungerne, hvor det afgiver kultveilte (CO2) og optager ilt. Herfra løber det iltede blod atter til hjertet for at blive pumpet ud i kroppen igen.

Har du en blodtryksmåler derhjemme, kan du teste, om dit blodtryk er normalt, let forhøjet eller meget forhøjet.

Blodtrykket afhænger af, hvor stor en kraft hjertet udøver, når blodet pumpes rundt, og hvor stor en modstand, der er i blodkarrene. Man har forhøjet blodtryk (hypertension), når blodet bliver presset igennem pulsårerne med et højere tryk end normalt. Blodtrykket angives med to tal, for eksempel er det normale blodtryk ofte 120 over 80. Det kan også skrives 120/80 mmHg. Da blodtryk ofte måles med kviksølv manometer angives blodtryk som millimeter kviksølv, det vil sige mmHg.

Det første tal er det systoliske blodtryk. Det er det tryk, der opstår i pulsårerne, mens hjertet trækker sig sammen og presser blodet ud i kroppen. Det andet tal er det diastoliske blodtryk. Det er det tryk, der er i pulsårerne, mens hjertet afslappes mellem to slag og fyldes med blod.

Hvad er forhøjet blodtryk?

Hvis blodtrykket er højere end 140/90 mmHg i hvile, taler man om forhøjet blodtryk.

Forhøjet blodtryk og e-cigaretter

Hvis du damper uden nikotin, så bør det ikke være noget problem. Problemet opstår, så snart vi taler om e-cigaretter og eJuice med nikotin. Nikotin er som nævnt med til, at forhøje ens blodtryk. Så ganske kort; hvis du lider af forhøjet blodtryk, bør du holde dig fra eJuice med nikotin.

Kilde: http://www.netdoktor.dk/sygdomme/fakta/hypertension.htm

e-bogen om e-cigaretter

Du er i gang med at læse Din e-cigaret guide, som er en tidligere version af en e-Bog om e-cigaretter.

Du kan for en flad 19-krone erhverve dig denne e-Bog og læse hele indholdet i en ny revideret udgave. e-Bogen kan downloades med det samme og giver dig mere end 65 siders læsning om e-cigaretter, e-juice, tilbehør og meget mere, der er godt at vide, når du er ny inden for emnet e-cigaretter.

Pin It on Pinterest

Share This

Del denne side

Del den med dine venner nu!