Historien om e-cigaretter

8. januar 2014
Morten Pauch

e-cigaretter er en elektronisk cigaret, som giver samme fornemmelse af at ryge, som du oplever det med de almindelige cigaretter. Idéen med elektroniske cigaretter startede for en del år siden, da en herre ved navn Herbert A. Gilbert i 1963, kom på det at lave en cigaret, som var både røgfri og tobaksfri. Herbert tog faktisk patent på denne idé, men teknologien var ikke helt på hans side dengang i 60’erne.

Herbert fik aldrig udgivet sin idé om en elektronisk cigaret. Det gjorde det kinesiske firma Ruyan Group (Holdings) Limited derimod i 2004. Det første de udgav, var dog en elektronisk cigar. En egentlig elektronisk cigaret fik de først udgivet i Kina i 2006 og i mellemtiden har de også fået produceret en elektronisk pibe.

Herbert A. Gilbert

Herbert var i 1963 en forretningsmand, der blot anvendte sin egen logik, som den bedste egenskab. Han var tidligere med i Korea-krigen (en såkaldt veteran) og arbejde på hans fars skrotværft. Han var selv ryger og røg omkring 2 pakker smøger om dagen.

Dengang løste han problemet ved brug af ren logik. Ingen i denne verden ville inhalere røgen fra brændt papir og tobak, hvis de brugte hovedet. Hans tankegang gik derfor på, at hvis der ikke var nogen røg, ville problemet være løst.

Det fik ham til at tænke på hans tantes bageri, hvor de brugte ild til at lave brød og kager fra mel … så hvad var anderledes? De brændte det ikke, men kogte det og aromaen var behagelig. Tanken gik herefter over på hvordan man bryggede te. Problemet var dermed løst. Ved brug af ren logik måtte han finde en måde at erstatte brændende tobak og papir med opvarmet, fugtig, aromatiseret luft.

Ved brug af den mulige teknik fra 1963, blev den første e-cigaret opfundet, som kunne opvarme en væske med aroma, som derefter kunne inhaleres. De samme grundprincipper, som anvendes i e-cigaretter i dag.

Desværre anvendte Herbert ikke ren logik, dengang tilbage i 1963, da han skulle markedsføre sin opfindelse. Han valgte nemlig dengang, at gå til kemiske virksomheder, medicinalvirksomheder og tobaks virksomheder, og de gjorde naturligvis, hvad de kunne for at værne om deres egne markeder i en tid, hvor tobaks reklamen var allerstørst.

Herbert og hans patent på hans version af e-cigaretten var forud for hans tid og patentet drev desværre blot ud i sandet.

Hon Lik

Medstifter og næstformand for Ruyan Group og gen-opfinder af e-cigaretten.

Idéen for denne elektriske cigaret, som vi kender dem i dag, kom fra Hon Lik, som patenterede e-cigaretten i 2003. Mange tror, at det var Herbert tilbage i 1963, der tog patent på e-cigaretten, som vi kender den i dag. Herberts design producerede dog ingen damp, hvorved de to forskellige versioner adskiller sig fra hinanden.

Hon Lik, en kineser, hvis far døde af lungekræft, kom på idéen af tre årsager. Først og fremmest synet af sin far, som han kunne se kæmpe til det sidste på grund af cigaretterne og dernæst fordi, Hon selv røg adskillige smøger hver dag.

Den tredje årsag var en drøm Hon havde tilbage i året 2000. Heri hostede og hvæsede han og havde svært ved at sove. Endeligt faldt han i søvn, hvorefter han faldt i et dybt hav og døde. Pludseligt blev vandet til damp, hvor han så sig selv ligge i et vidunderland af farvefuld tåge.

Det var denne drøm der inspirerede ham til at (gen-)opfinde den revolutionerende elektroniske cigaret.

Det fantastiske og revolutionerende ved e-cigaretten, som den er blevet døbt, er netop muligheden for at inhalere kemiske stoffer, som ikke indeholder, hverken tobak, eller andre kræftfremkaldende kemiske stoffer. En almindelig cigaret indeholder ca. 4.000 kemiske stoffer, hvoraf mere end 40 af dem er kræftfremkaldende eller decideret giftige.

Formålet med e-cigaretten er, at rygere får mulighed for et sundere alternativ til almindelig rygning. De kan undgå de mange kemiske stoffer og alle de kræftfremkaldende, og samtidig bibeholde følelsen af at ryge. På den måde kan rygere bibeholde alle de aspekter der er ved rygning, men slippe af med langt de fleste af de dårlige kemiske stoffer.

e-cigaretter så dagens lys i Danmark i 2008. e-cigaretter produceres i dag af mange selskaber i USA, Europa og i resten af verden.

e-bogen om e-cigaretter

Du har lige læst anden del af Din e-cigaret guide og vi håber, at du er blevet klogere.

Har du lyst til at hente en e-Bog med alt indholdet fra denne guide?

Det kan du nemlig ganske nemt, ved at købe e-bogen om e-cigaretter, som er en ny revideret udgave af denne guide, som du læser netop nu.

e-Bogen koster kun 19 kroner og kan hentes med det samme. Du bestemmer naturligvis selv. Du kan købe e-Bogen eller læse videre i denne online guide kvit og frit.

Pin It on Pinterest

Share This

Del denne side

Del den med dine venner nu!