Er det sikkert at anvende e-cigaretter?

8. januar 2014
Morten Pauch

Som sådan er der intet der 100% sikkert og særligt ikke når vi taler om at indånde stoffer. Der er ingen tvivl om at elektroniske cigaretter kræver langt mere forskning og langt flere undersøgelser – også baseret på langtidseffekten – af både hvilke ingredienser de indeholder samt, hvilke kemiske påvirkninger disse må have på hinanden ved den specifikke proces de går igennem ved en opvarmning igennem atomizeren. Alt dette mangler fortsat at blive bekræftet, men det er både en dyr og besværlig proces at komme til livs.

Dels findes der mange forskellige producenter af både de fysiske produkter samt selve rygevæsken. Disse bliver derfor til på mange forskellige måder, og findes i mange forskellige variationer. Dels har både medicinalindustrien og tobaksindustrien en finger med i dette spil. Ingen af disse ønsker reelt set, at e-cigaretter skal få succes, da det lukker ned for deres egen forretning. Endvidere ligger der også en del politiske aspekter bag. Hvad de enkelte lande og deres regering mener om disse elektriske dampcigaretter spiller også ind.

Det er derfor en hård prøve e-cigaretten ligger for dagen.

Men almindelige forbruger har allerede taget valget mange steder i verden. Vi ser flere og flere der skifter fra de almindelige cigaretter til fordel for e-cigaretterne. Til forskel fra mange andre rygestop metoder, så lader det til, at e-cigaretter har en langt større effekt på det, at få rygere til at kvitte smøgerne – og det er på trods af, at e-cigaretter som udgangspunkt ikke er tiltænkt som et rygestopmiddel, men et alternativ til rygning.

Almindelige Cigaretter indeholder adskillige giftige stoffer og et ocean af andre kemiske stoffer. Alene det faktum, gør det ret synligt, hvordan e-cigaretter kun kan være ”et sundere alternativ”, da de indeholder langt færre kemiske stoffer (stoffer som allerede findes i almindelige cigaretter) og det eneste deciderede giftige stof, er nikotin. Det er derfor rimelig naturligt, at drage den konklusion, at e-cigaretter må betragtes, som værende betydeligt sikrere end almindelige tobaks cigaretter.

American Association of Public Health Physicians har endvidere udtalt, at e-cigaretter potentielt set vil kunne redde millioner af liv for nuværende amerikanske rygere, som ellers ville dø af en tobaks-relateret sygdom over de næste 20 år.

De fleste af de sikkerhedsmæssige bekymringer vedrørende elektroniske cigaretter vedrører fraværet af produkt regulering og uoverensstemmelser med kvalitetskontrol.

Så om e-cigaretter er sikre, må vi fortsat vente svar på. Vi konkluderer at de formentlig er langt mere sikre end almindelige cigaretter. Det er givet, at vi endnu ikke kender til de kemiske stoffers påvirkning af hinanden, men med udgangspunkt i, at de samme ingredienser også er, at finde i almindelige cigaretter, og at e-cigaretter slet ikke har det samme antal giftige stoffer, vil vi mene, at de er langt mere sikre.

Vi kan bare håbe på, at vi får en reel analyse snart, som ikke er påvirket af andre interessenter med konflikterene interesser.

e-bogen om e-cigaretter

Du er i gang med at læse Din e-cigaret guide, som er en tidligere version af en e-Bog om e-cigaretter.

Du kan for en flad 19-krone erhverve dig denne e-Bog og læse hele indholdet i en ny revideret udgave. e-Bogen kan downloades med det samme og giver dig mere end 65 siders læsning om e-cigaretter, e-juice, tilbehør og meget mere, der er godt at vide, når du er ny inden for emnet e-cigaretter.

Pin It on Pinterest

Share This

Del denne side

Del den med dine venner nu!